Banner

Yabancı Öğrenciler OSB'de Staj Yaptı.


Yabancı Öğrenciler OSB'de Staj Yaptı.
Avustralya RMİT Üniversitesi’nde eğitim gören Uçak Mühendisi Onay Karakulak ile Makine Mühendisi Marco Poggenberk stajlarını son bölümünü Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürütün Çepomp Pompa ve Makine Fabrikası’nda tamamladılar.
 
“GURUR VERİCİ BİR DURUM”
  Şirketlerinin kuruluşunun 1920 yılına dayandığını ve kendilerinin atölye imalatından fabrika imalatına döndüklerini belirten Çepomp Pompa ve Makine Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çekirdek, , “Katma değeri yüksek ürünlerin imalatını yapıyoruz. Endüstriyel, tarımsal ve sanayi amaçlı pompa üretimini gerçekleştiriyoruz. Uluslararası patent aldığımız ürünlerimizde var. Uluslaraarası arenada söz sahibi olmaya çalışıyoruz. Yurt dışında getirilen yabancı ve pahalı pompaları biz burada daha ucuza mal ederek, cari açığa nispeten fayda sağlamaya çalışıyoruz. Uluslar arası patent aldığımız ürünümüz, karadan bağlantılı bir pompa yaptık ve yüzde 50 enerji tasarrufu sağlıyor. Nisan ayında ise ikinci patent başvurumuzda kesinleşecek. Buda arıtma tesislerinde kullanılan pompalardır. Pahalı pompaları daha ucuza mal ediyoruz” şeklinde bilgi verdi.
Çekirdek, yurt dışında staj için öğrenci kabul etmenin mutluluğunu da yaşadıklarını belirterek, “Bizi internet ortamında bularak başvuruda bulundular. Bizim için gurur verici bir şey, Avustralya’dan Malatya’ya gelip staj yapmaları” dedi.
 
“MALATYA’NIN GELECEĞİ, TÜRKİYE’NİN DE GELECEĞİDİR”
  “Türkiye’nin geleceği ne kadar parlaksa, Malatya’nın da geleceği de o denli parlaktır” ifadeseni kaydeden Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, “2. Organize Sanayi Bölgesi Malatya’mızın gurur kaynağıdır. Biz burayla ilgili olarak ne kadar gururlansak azdır. Çünkü son yıllarda 2002 yılında teşebbüsüne başladığımız, şuanda 130 tane fabrikanın burada faaliyetini devam ettirmesi ve özelliklede sadece gıda ve tekstil değil, değişik sektörlerdeki sektörel dağılımlar da bizleri son derece memnun ediyor. Son dönem ihracatımıza baktığımızda da özellikle değişik sektörlerdeki ihracat rakamları da Malatya’nın geleceği adına da umut verici bir tabloyu ortaya koyuyor. Burası Malatya’da ve uluslar arası patent alarak kendisini ispatlayan bir işyerimiz. Bunu daha ileri noktalarına taşıyacaklarına da emeniz. 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde farklı sektörlerdeki özellikle inovasyon, arge dediğimiz akıl terini ortaya koyan üretimlerin ortaya çıkması bizleri son derece mutlu kılmaktadır. Alın teri yerine akıl terinin ortaya çıkması gerekiyor. Bu noktada da son dönemde devletimizin ARGE’ye verdiği destekler bizleri sevindirmiştir. Değişik sektörlerdeki yatırımlar Malatya olarak bizi umutlandırıyor” şeklindeki ifadeleri kaydetti.
 
“MALATYA’DAKİ TEKNOLOJİ BİZİ ŞAŞIRTTI”
  Avustralya RMİT Üniversitesi’nde eğitim alan ve ailesiyle bu ülkede yaşayan Uçak Mühendisi Onay Karakulak, “Bizim staj hakkımız 6 aydı. İlk başta 4 ay THY’de staj yaptık Sonra internette Malatya’daki Çepomp Firmasını gördük.  Dünyaca ünlü patentlerinin olduğunu görünce burayla irtibata geçtik. Burada çok memnun kaldık” dedi.
Üniversitelerinin genelde dış ülkelerden staj yapılmasını istemesi nedeniyle Türkiye’de yaptıkları stajın çok önemli olduğunu belirten Uçak Mühendisi Onay Karakulak,  “Türkiye teknolojik açıdan çok zengin bir ülke. Malatya’daki fabrikaya da geldiğimizde çok şaşırdık. Çünkü teknoloji alt yapısı çok zengin ve teknolojiyi yakından takip ediyorlar” ifadelerini kaydetti.
Makine Mühendisi Marco Poggenberk ise “Çok güzel ve çok memnun kaldık. Malatyalılar çok misafirperver. Buradaki stajımız bize çok şey kattı” dedi.
 
“KAYISIYA BAĞIMLI EKONOMİDEN KURTULMALIYIZ”

Organize Sanayi Bölgesindeki gelişmelerin kayısıya bağımlı olan ekonominin geleceği açısından çok önemli olduğunu söyleyen Kayısı üreticisi Hasan Özhan ise “Malatya’da bu sezon kayısı üreticisinin gerçekten son yıllarda yaşadığı en zor yıl diyebiliriz. Kayısının yanması Malatya insanını çok kötü etkiledi, ancak bizim Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bu fabrikada moral bulabileceğimiz gelişmeleride gördük. Malatya’daki üretim biçiminin değişmesi burada kayısıya endeksli bir hayatın yada kayısı ekonomisinin dışında da ekonomi arayışının bir sonucu olarak görmek gerekiyor. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki müteşebbis insanlarımızın bu başarılarını gördükçe geleceğe daha çok umutla bakıyoruz. Dünyanın bir ucundan buralara kadar gelip staj yapan öğrencileri görmek, bir kayısı üreticisi olarak bana gelecek acısında umut veriyor” şeklinde konuştu.