VERGİ REKORTMENLERİ PLAKETLE ONURLANDIRILDI
TSO’nun yeni hizmet binasındaki toplantı salonunda düzenlenen plaket törenine Vali Vasip Şahin, TSO Yönetim Kurulu Başkanımız Hasan Hüseyin Erkoç, TSO Meclis Başkanımız Sami Payza, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Nacar, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Vergi Dairesi Başkan Vekili Cemil Müsevitoğlu, Defterdar Murat Yiğiter, Vergi Denetim Kurulu Grup Başkanı Mahmut Polat, Emniyet Müdürü Nuri Uluayak, Malatya Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Mehmet Karlı, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ramazan Bozkurt, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Akif Baştürk, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, Baro Başkan Vekili Nüvit Erenler, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, ile birlikte çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu yöneticisi ile STK temsilcisi katıldı.
Törenin açılışında konuşan Vergi Dairesi Başkan Vekili Cemil Müsevitoğlu, “Vergi Gelirleri genel bütçede ortalama yüzde 88 gibi bir paya sahiptir. Vatandaşlarımızın kazançlarını eksiksiz olarak beyan edip zamanında ödemeleri Devlete kaynak yaratarak, yatırım ve harcamaların karşılanmasını sağlar. Büyümeye katkıda bulunarak, gelir ve servet paylaşımını düzenler. Devletin sağlamakla yükümlü olduğu sağlık, güvenlik, eğitim gibi temel hizmetleri ve altyapı hizmetlerinin gerçekleşmesi ancak doğru vergi beyanları ve zamanında ödemeler ile olur. İlimizin Bütçe ve Vergi Gelirlerine bakacak olursak, 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle bütçe gelirlerindeki tahakkukumuz geçen yıla göre yüzde 16,48 artarak 1.142.226.950.-TL tahsilatımız ise yüzde 17,08 oranında artarak 795.398.929.-TL olarak gerçekleşmiştir. Vergi gelirlerinde tahakkukumuz, geçen yıla göre yüzde 15,72 oranında artarak 910.661.447.- TL., tahsilatımız ise yüzde 17,41 oranında artarak 729.685.882.-TL. olarak gerçekleşmiştir. Bütçe gelirlerinde toplam tahakkukumuzun % 69,64’ünü, vergi gelirlerinde yüzde 80,13’ünü tahsil etmiş bulunmaktır. Güçlü bir devletin var olabilmesi için; ülke sevgisi, vatandaşlık anlayışı ve kurallara uymanın yanında, daha iyi bir geleceğin kaçınılmaz önkoşulu olan vergi bilinci de, küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza verilmelidir. Bu bilinçten uzak büyüyen nesiller, ülkenin geleceği için umut kaynağı olamazlar” dedi.
TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise şunları söyledi, “Ülke ekonomimizin yüzde 95 KOBİ statüsünde olup, istihdamın önemli bir bölümü bu firmalar tarafından karşılanmaktadır. Bildiğiniz gibi Yeni Teşvik sistemimizde indirimli kurumlar vergisi uygulaması yer almaktadır. Yatırım teşvik belgesine bağlı olmaksızın Kalkınmada öncelikli yer alan illerde eski yeni tüm şirketlerimize gerçekleştirecekleri ihracat tutarına bağlı olarak indirimli kurumlar vergisi uygulanması, üretim ve istihdam artışının yanı sıra dış ticaret açığının da azalmasına katkı sağlayacaktır. E-devlet projesinin bir ayağı olan vergisel işlemlerin elektronik ortamda yerme getirilmesi ve denetlenmesi çalışmaları öteden ben devam etmektedir. Bizler vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi açısından bu çalışmaları faydalı görmekte ve desteklemekteyiz. Özellikle içinde bulunduğumuz 2014 yılında uygulamaya koyulan e-fatura ve sonrasında 2015 yılında e-defter uygulamasında mükelleflerin sisteme sağlıklı bir şekilde uyum sağlaması için makul bir geçiş sureci tanınmalı ve bu sürede ceza uygulanmamalıdır. Ayrıca e-fatura ve e-defter uygulaması firmaların teknik altyapısının sisteme uyumlu hale getirilmesi için bilgisayar ve yazılım sistemi yenilenmesi maddi yük getirmektedir. e-fatura ve e-defter uygulaması nedeni ile yapılan yatırım maliyetleri doğrudan gider yazılması en önemli beklentiler arasında yer almaktadır. Zamanında vergi ödeyenlere vergi indiriminin sağlanması, geçmişte bu uygulamanın örnekleri vardır.”
Vali Vasip Şahin ise, “Vergi oranlarına tahakkuk ve tahsilat oranlarına baktığımız zaman önümüzde maalesef bizi karamsarlığa yitecek tablolarla karşılaşıyorduk. Ama son dönemlerde bu tablo daha bir aydınlanmaya, daha bir aydınlık yüzünü göstermeye başladı. Ülke bütçemizin yüzde 88’isin vergi gelirleri oluşturuyor. Bu güzel bir şey. Tabi yaterlimidir, değildir. Halen biz vergimizi tabana yayarak, ve her kazanandan alarak kayıtdışı ekonomiyi de kayıt içine alarak belli bir noktaya ulaştığımızı söylememiz mümkün değil. Ama önemli mesafeler alınmıştır. Bunu da görmemezlikten gelmemek lazım. Hem mükelleflerimiz, hem vergi toplayan görevlilerimiz bu konuda önemli gayretler göstermekte, önemli fedakarlıklar göstermekte ve bu başarıda onlarında payı olmaktadır” diye konuştu.
Törende Gelir ve Kurumlar Vergisi rekortmenleri arasında ilk 3’e giren rekortmenlere Gelir İdaresi Başkanlığınca gönderilen el işlemeli isme özel bakır tabaklar hediye edilirken, diğer ilk 10’a giren mükelleflere ise teşekkür plaketleri verildi.
Kurumlar Vergisi’nde rekortmen olarak ilk 10 kişilik listeye girerek ödül alanlar şu şekilde; Ultra Emar Sağlık Merkezi Ltd.Şti. (Dr. Kenan Kalı), MGG Malatya Girişim Grubu A.Ş. (Mehmet Kavuk), Fırat Un ve Yem Fab.Nak.Gıda.Paz.İth.İhrsan.Tic.Lt (Mahmut Baştürk), Malatya Sentetik Çuval Dokuma Gıda Stic.Ltd.Şti (Mahmut Baştürk), Öznesil Entegre Tavukçuluk A.Ş. (Mzuzaffer Erşan), Merkez Yapı A.Ş. (Ali Taner), Güven Sağlık Hizmetleri San.Tic.Ltd.Şti. (Dr. Bülent Bozyiğit) ve Malatya İplik A.Ş.
Gelirler Vergisi’nde rekortmen olarak ilk 10 kişilik listeye girerek ödül alanlar şu şekilde; Enver Öztürk, Ekrem Aydınalp, Tevfik Ilıcak, Metin Vanlıoğlu, Hacı Osman Kalı, Zeynel Abidin Beyazgül, Nedim Poyraz, Cemal Karabaş ve Mehmet Ali Kavuk’a plaketleri verildi.