Banner

SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ YAYINLANDI


SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ YAYINLANDI
22 Nisan 2014  SALI
Resmî Gazete
Sayı : 28980
YÖNETMELİK
Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı)tan:
SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar
Amaç ve kapsam
MADDE 1  (1) Bu Yönetmeliğin amacı, sigorta acenteliği faaliyetlerinin sigortacılık sektörüne olan güveni artırıcı biçimde sürdürülmesini ve sözleşme taraflarının hak ve menfaatlerinin korunmasını teminen acentelik sisteminin kurumsallaşmasının sağlanması, acentelik faaliyetlerinin çerçevesi ile bu faaliyetlere ilişkin temel ilkelerin belirlenmesidir.
(2) Bu Yönetmelik, sigorta acenteliği yapacak gerçek ve tüzel kişilerin niteliklerine, kuruluş ve teşkilatlarına, yetki ve sorumlulukları ile faaliyetlerine ilişkin esas ve usulleri kapsar.
Dayanak
MADDE 2  (1) Bu Yönetmelik, 3/6/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 23 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 3  (1) Bu Yönetmelikte yer alan;
a) Acente: 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinde tanımlanan gerçek veya tüzel kişi sigorta acentesini,
b) İcra Komitesi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdindeki Sigorta Acenteleri İcra Komitesini,
c) Kanun: 3/6/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununu,
ç) Levha: Sigorta acenteleri için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenen ve faal olarakçalışanlara ilişkin kayıtları gösteren Levhayı,
d) Malvarlığı: Gerçek kişilerin mülkiyetinde bulunan değeri parayla ölçülebilir taşınır ve taşınmaz varlıklar tutarını,
e) Müsteşarlık: Hazine Müsteşarlığını,
f) Oda: Ticaret odaları ile ticaret ve sanayi odalarını,
g) SEGEM: 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 31 inci maddesine istinaden kurulan Sigortacılık Eğitim Merkezini,
ğ) Sigorta şirketi: Türkiyede kurulmuş sigorta şirketi ile yurt dışında kurulmuş sigorta şirketinin Türkiyedeki teşkilâtını,
h) Teknik personel: Acentelerde sigorta pazarlama, bilgilendirme ve satış işlemlerini yapan personeli,
ı) TOBB: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğini,
i) TSB: Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğini,
j) Uygunluk belgesi: Levhaya kaydı uygun görülen acenteler için Müsteşarlıkça Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine gönderilen, 5684 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinde belirtilen belge niteliğindeki yazı ya da bildirimi,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kuruluş ve Teşkilata İlişkin Hükümler
Gerçek kişi acenteler
MADDE 4  (1) Acentelik faaliyetinde bulunacak gerçek kişilerde aşağıdaki nitelikler aranır.
a) Teknik personel unvanını taşıması.
b) Türkiyede yerleşik olması.
c) Kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış olsalar dahi 5 yıldan fazla hapis,  sigortacılık mevzuatına aykırıhareketlerinden dolayı hapis veya birden fazla adlî para cezasına mahkûm edilmemiş olması; devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığıveya haksız mal edinme suçlarından hüküm giymemiş olması.
ç) 9 uncu maddede belirtilen asgari mal varlığı şartını yerine getirmiş olması.
d) Acentelik faaliyetinin yürütüleceği fiziksel mekân, teknik ve idari altyapı ile insan kaynakları bakımından yeterli donanıma sahip olması.
e) Ek-1/Ada yer alan öğrenim düzeyleri ile bu öğrenim düzeylerinin karşısında yer alan mesleki deneyim süresini tamamlaması.
Tüzel kişi acenteler
MADDE 5  (1) Acentelik faaliyetinde bulunacak tüzel kişilerde aşağıdaki nitelikler aranır.
a) Merkezlerinin Türkiyede bulunması.
b) Asgari ödenmiş sermaye şartını yerine getirmiş olması.
c) Acentelik faaliyetinin yürütüleceği fiziksel mekân, teknik ve idari altyapı ile insan kaynakları bakımından yeterli donanıma sahip olması.
(2) Tüzel kişi acente müdürlerinde 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (e) bentlerinde sayılan nitelikler aranır.
(3) Tüzel kişi acenteleri, sigorta işlemleri bakımından temsil ve ilzama yetkili olanlarda 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde sayılan nitelikler aranır.
(4) Tüzel kişi acentelerin gerçek kişi ortakları ile tüzel kişi ortaklarının gerçek kişi ortaklarında 4 üncü maddenin   birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen şart aranır.
(5) Tüzel kişi sigorta acentelerinde, müdür dışında en az bir teknik personel istihdam edilir.
Teknik personel ve yardımcı teknik personel
MADDE 6  (1) Acenteler tarafından yürütülecek sigorta ürünlerine yönelik pazarlama, bilgilendirme ve satışişlemlerinin yalnızca acentelerin teknik personeli tarafından yapılması esastır.
(2) Teknik personel unvanının kazanılabilmesi için;
a) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olunması,
b) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen suçlardan hüküm giyilmemiş veya ceza alınmamışolunması,
c) Ek-1/Bde yer alan öğrenim düzeyleri ile bu öğrenim düzeylerinin karşısında yer alan mesleki deneyim süresinin tamamlanması,
ç) SEGEM tarafından yapılacak teknik personel yeterlilik sınavının kazanılması,
gerekir.
(3) Ek-1/Bde yer alan mesleki deneyim süresini doldurmamış olanlar, yardımcı teknik personel unvanıyla işe başlatılabilir. Yardımcı teknik personel sigorta ürünlerine yönelik pazarlama, bilgilendirme ve satış işlemlerine ilişkin hazırlık işlemlerini yapabilir. Yardımcı teknik personel, ikinci fıkranın (ç) bendinde belirtilen sınavda başarılı olmasıkaydıyla Ek-1/Bde yer alan mesleki deneyim süresi sonunda teknik personel unvanını almaya hak kazanır.
(4) Bireysel emeklilik mevzuatı çerçevesinde aracılık yapma yetkisine sahip kişiler ikinci fıkranın (ç) bendinde belirtilen yeterlilik sınavını kazanmaları şartıyla teknik personel olarak kabul edilir.            Bu durumda bulunan personel ilgili acente kayıtlarına ayrıca işlenir.
(5) Acenteler, teknik personeli ve yardımcı teknik personeli, çalışmaya başladıkları günü takiben en geç on beşiş günü içinde sicil numarası ve kimlik almak üzere elektronik ortamda TOBBa veya uygunluk belgesi başvurusunda bulunduğu odaya bildirir.
(6) Müsteşarlık, teknik personelin işlem yapma yetkisi ile buna ilişkin şartları sigorta dalları itibariyle belirlemeye ve ikinci fıkranın (ç) bendinde geçen yeterlilik sınavını bu dallar itibariyle lisanslama şeklinde yapmaya yetkilidir.
(7) Teknik personel ve yardımcı teknik personel yalnızca bir acenteye bağlı çalışabilir ve çalıştığı acenteden bağımsız olarak iş kabul edemez.
(8) Teknik personelin yürüttüğü mesleki işlemlerden dolayı üçüncü kişilere verecekleri zararlardan teknik personel ve bağlı bulundukları acenteler sorumludur.
Fiziki, teknik ve idari altyapı
MADDE 7  (1) Acentelik faaliyetleri münhasıran acentelik faaliyetine tahsis edilmiş mekânlarda gösterilir.
(2) Acentelik faaliyeti yürütülecek mekânın fiziki özellikleri İcra Komitesi tarafından belirlenir.
(3) Acentelerin teknik açıdan yeterli sayılabilmesi için poliçe düzenlemeye, sigorta şirketi ve müşteri hesaplarını takip etmeye ve yazışma yapmaya uygun bilişim sisteminin; yeterli arşivleme sisteminin, internet bağlantısının ve elektronik posta adresinin bulunması gerekir.
(4) Kendi bölümleri ile personeli ayrı olmak koşuluyla, birden fazla acente aynı mekânda faaliyet gösterebilir.
(5) Acenteler, sigorta ürünlerinin satışı ve satışıyla bağlantılı işlemlerinde, sigorta şirketleri ile kuracaklarıinternet servisi uygulamalarında, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ve sigorta havuzları ya da gözetim merkezleri gibi diğer özellikli kurum ve kuruluşlar nezdinde yürütecekleri işlemlerde kullanacakları bilgi işlem altyapılarınıMüsteşarlıkça belirlenecek esaslara uygun hale getirir.
Acentelerin teşkilatı
MADDE 8  (1) Acenteler, merkezleri dışında şube açabilir.
(2) Acente şubeleri, şube olduğu belirtilmek şartıyla acente ile aynı unvanı taşır.
(3) Merkezler için gerekli olan fiziksel mekân, teknik ve idari altyapı ile insan kaynakları bakımından yeterlilikşartları acente şubeleri bakımından da aranır. Acente şubeleri, başka bir acente ile aynı mekânda faaliyet gösteremez.
(4) Acenteler, şubelerine ilişkin bilgileri şube tesisinden itibaren en geç onbeş iş günü içinde Levha bilgilerine ilave ettirir.
Asgari ödenmiş sermaye ve malvarlığı
MADDE 9  (1) Tüzel kişi acentelerin şirket türüne göre Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca belirlenen tutardan az olmamak kaydıyla sahip olacakları asgari ödenmiş sermaye miktarı ile gerçek kişi acentelerin beyan edecekleri malvarlıklarının değeri 25.000.- TLden az olamaz.
(2) Asgari ödenmiş sermaye ile beyan edilecek malvarlıklarının en az %50sinin nakit, mevduat ya da devlet içborçlanma senedi gibi nakde kolay dönüşebilir yatırım araçlarından oluşması gerekir.
Uygunluk belgesi ve Levhaya kayıt
MADDE 10  (1) Levhaya kayıt olunmadan acentelik faaliyetinde bulunulamaz. Sigorta acenteliği yapacak gerçek veya tüzel kişilerin Levhaya kayıöncesinde Müsteşarlıktan uygunluk belgesi almaları gerekir.
(2) Uygunluk belgesi başvurusu TOBB tarafından görevlendirilecek odalara yapılır. Başvurularda düzenleniştarihleri son altı aydan eski olmamak kaydıyla ek-2, ek-3, ek-4, ek-5, ek-6, ek-7 ve ek-8de belirtilen bilgi ve belgeler aranır.  Uygunluk belgesi için gerekli belgelerden ilgili oda bünyesinde bulunanlar ayrıca talep edilmez. Başvuru sırasında istenilen bilgiler elektronik ortamda da kaydedilir.
(3) Belgeleri tamamlanmış olan acentelerin başvuruları TOBB tarafından Müsteşarlığa intikal ettirilir. Müsteşarlıkça yapılacak değerlendirmede durumu uygun görülenler Levhaya kaydedilmek üzere TOBBa bildirilir. Bu bildirim, bildirime konu acenteler bakımından uygunluk belgesi niteliğindedir.
(4) Levhaya kayıtlı olan acenteler TOBB internet sitesinde duyurulur. Bu kapsamda yer alacak bilgiler Müsteşarlığın uygun görüşüyle TOBB tarafından belirlenir.
Mesleki sorumluluk sigortası
MADDE 11  (1) Acenteler, mesleki faaliyetleri nedeniyle verebilecekleri zararlardan sorumludur.
(2) Müsteşarlık, birinci fıkrada yer alan sorumluluğun karşılanmasını teminen sigorta veya benzeri teminat şartıaramaya yetkilidir.
Unvan
MADDE 12  (1) Acente unvanlarında sigorta aracılığı” veya sigorta acenteliği ifadelerinden birisi kullanılır. Acenteler, mevzuata aykırı olmamak şartıyla unvanlarında ilave ifadeler de kullanabilir.
Bankalar ve özel kanunlarına istinaden acentelik yapan kurumlar