Banner

MTSO AĞUSTOS AYI MECLİS TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ


MTSO AĞUSTOS AYI MECLİS TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

MTSO Meclis toplantı salonunda MTSO Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

MTSO'nun Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantının açılışında konuşan MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Artvin'deki sel ve heyelana değinerek, olayda hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.

Türkiye'nin birliğine, beraberliğine, huzuruna yönelik düzenlenen terör olaylarının her türlüsünü şahsı ve meclis adına kınayan Erkoç, insanlık dışı terör saldırılarında hayatlarını kaybeden şehit olan askerlere, polislere Allah’tan rahmet dileyerek, yaralılara da acil şifalar temennisinde bulundu.

Erkoç, yaşanan terör olayları nedeniyle can ve mal güvenliğini konuştuklarını, bu süreçte de ekonomiyi unuttuklarını kaydetti.

Ekonominin ciddi bir sekteye uğradığını dile getiren Erkoç, "Bizim yüzlerce, binlerce yıl bir arada yaşadığımız vatandaşlarla sıkıntımız yok. Ama dışarıda ve içerideki şer odakları boş durmuyor. Ülkede kan dökme devam ettiği sürece haklı olarak, vatandaşlar olarak can ve mal güvenliğimizi konuşur hale geldik. Ekonomiyi unuttuk. Ekonomiyi konuşmaz olduk. Ekonomi hakikaten ciddi bir sekteye uğradı” ifadelerini kulandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) nezdinde yapılan toplantıda sivil toplum kuruluşlarının terörle ilgili kanaatlerini belirttiklerini dile getiren Erkoç, şunları söyledi: "Bu ay içerisinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu başkanlarıyla birlikte TOBB nezdinde bir toplantı gerçekleşti. 8 sivil toplum kuruluşu, öncülüğünü TOBB'un yaptığı toplantıya Sayın Başbakanda katıldılar. Orada da sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin terörle ilgili kanaatleri ortaya koydu. Başbakan Sayın Davutoğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu oda başkanlarını köşke davet etti. Orada devletin kararlılığını gördüm, yani terörün mutlaka bu ülkeyi terk etmesi gerektiğini ve terörün bitmesi gerektiğini kararlı bir şekilde ortaya koydu. Bu süreci bu ülke atlatır, bu ülkenin bu tür olayların üstesinden geldiği tarih sahnesinde açık" dedi.

Yatırımın olması için huzurun, istikrarın ve can güvenliğinin olması gerektiğini belirten Erkoç, huzurun, istikrarın ve can güvenliğinin olmadığı yerde yatırım yapmanın mümkün olmadığını söyledi.

Erkoç,  iş dünyası yatırımlarını sonraki döneme aldı. Çünkü huzur yok, terörden dolayı istikrar yok. Ekonomik olarak bu sıkıntıyı sizlerde hissediyorsunuz. Yatırımın oluşması için, huzur ve güven ortamının oluşması gerekmektedir. Yatırım ortamının oluşması için, ülkenin birlikteliğe, beraberliğe ve kardeşliğe ihtiyacı olması lazım" şeklinde konuştu.

Yaşanan siyasi istikrarsızlığın da ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirten Erkoç, "7 Haziran seçimlerinden sonra ortaya çıkan bir tablo vardı. Bu tabloda, sandıktan çıkan netice hiçbir partiye tek başına iktidarı vermedi. 'Koalisyon kurun' denildi. Ama siyasi istikrarsızlık da, ekonomiyi yine olumsuz şekilde etkilemiş oldu. Bu belirsizliklerin bir araya gelmesi ve dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılarla birlikte, 'Kara Pazartesi' diye anılan Çin'deki büyüme rakamlarının açıklanmasından sonraki sıkıntı, Türkiye'deki dövizi ciddi şekilde etkilemiş oldu. İnşallah bu ülke, bu işlerin üstesinden gelir" şeklinde konuştu.

Erkoç, yeniden erken seçim kararının alındığını anımsatarak, "1 Kasım'da erken seçim yapılacak. İnşallah bu seçim Türkiye için hayırlı olur. İş dünyası için hayırlı olur. Özellikle de, ülkenin birliği, beraberliği, bütünlüğü ve kardeşliği için hayırlı olur. Parayı bir müddet sonra kazanabilirsiniz ama her şeyden önce huzur, güvenlik ve kardeşliğin ortaya çıkması lazım. Birbirimizi muhabbetle kucaklamaya ihtiyacımız var. Birbirimizi anlamamız ve bu terör belasının ülkeyi terk etmesi lazım. Komşu ülkeler ateş çemberi. Bölgemiz yine sıkıntılı. İnşallah bu süreç en kısa zamanda giderilir. Türkiye, yine eski günlerde olduğu gibi yüzde 7-8'lik büyüme rakamlarıyla gelişimini tamamlar" diye konuştu.

İhracat rakamları hakkında bilgi veren Erkoç, Türkiye'nin Temmuz ayı İhracat rakamı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 azalarak, 10 milyar 857 milyon dolara düştüğünü belirtti.

 Erkoç, Şunları söyledi:  "Türkiye’nin yılın 7 aylık dönemindeki ihracatı yıllık bazda yüzde 8,8 düşüşle 92 milyar dolar, Yılsonu itibariyle de bu rakam 148 milyar dolar. Biz bir kaç yıl önce 500 milyar dolarlardan bahsediyorduk Malatya'ya geldiğimizde 2015 Ocak- Temmuz arasında ihracat 160 milyon dolar, geçen yıl aynı döneme baktığımızda ihracat rakamı 230 milyon dolar. Malatya'da da ihracata 70 milyon dolarlık azalma söz konusudur” dedi.

Erkoç, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve KOSGEB işbirliğiyle 2015 yılında, 300 girişimci adaylara yönelik olarak Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verildiğini belirtti.

Erkoç, “İş fikri olan herkesin önüne girişimciliği bir seçenek olarak sunmak, iş kurmayı planlı bir süreç haline getirmek, başarıyı artırmak ve girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla odamız girişimciliği desteklemeye devam edecektir. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılıp sertifikalarını almaya hak kazanan girişimcilerimiz hazırlayacakları projeler sonrasında ilk etapta 30 bin TL'ye varan hibe ve 70 bin TL'ye varan sıfır faizli geri ödemeli kredilerden faydalanacaklar “dedi.

RESİM GALERİSİ