Banner

MALATYA VE TUNCELİ İLLERİ SU ÜRÜNLERİ MASTER PLANI


MALATYA VE TUNCELİ İLLERİ SU ÜRÜNLERİ MASTER PLANI

Toplantıya Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ali Selvi, Malatya TSO Genel Sekreteri Abdullah Duran, Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Hakan Akgün, Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Abdullah Erdoğan, İl İnönü Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kazım Şahin ve alabalık üreticileri ile işletme temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Hakan Akgün, “2000’li yılların başından itibaren ülkemizde su ürünleri yetiştiriciliği konusunda büyük gelişmeler yaşandı. Bakanlığımız 2002-2013 yılları arasında su ürünlerine 941 milyon TL destekleme vererek sektörün ciddi bir şekilde ivme kazanmasını sağladı. 2014 yılı sonu itibariyle bu destekler neticesinde 116.000 tonluk su ürünleri ihracatı yapılarak 693 milyon dolarlık gelir elde edildi. Fakat tüketimde sıkıntılarımız var. Su ürünleri tüketimi dünya ve Avrupa ülkeleri ortalamalarının çok altında. Kişi başına tüketimin arttırılması için çalışmalar yapılması gerekmektedir. Malatya ve Tunceli İllerinin 2015-2018 yıllarını kapsayacak olan su ürünleri stratejisinin ortaya çıkarılması bakımından bu master planı büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Abdullah Duran ise, “Türkiye 2014 yılında su ürünleri ihracatında yüzde 23 artış ile 563 milyon dolardan, 693 milyon dolara yükselmiştir. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere 80 ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir. Alabalık üretimi yapan ilimizde 77 işletmemiz mevcuttur. Toplam işletmelerimizin 15 bin ton üretim kapasitesi mevcuttur. 5 bin ton civarında üretim gerçekleşmektedir. Kapasite kullanım oranı yüzde 33’ten yüzde 70’e çırakmayı hedefliyoruz. 2014 yılında Malatya’da su ürünlerin de ihracatımız 2 milyon 535 Euro iken, 2015 yılının Ocak ve Şubat aylarında 1 milyon 185 milyon Euro olmuştur. Hedefimiz bu terendi 2015 yılında 13-15 milyon Eurolara çıkarmaktır. Oda olarak su ürünleri master planının hazırlanma aşamasında yapılacak çalışmalara katkı sunmaya hazırız” dedi.

Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ali Selvi, “ Su ürünleri ve mamulleri sektöründe yurt içi talebin arttırılması, üretimin desteklenmesi, sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi ile en önemlisi kişi başına düşen balık tüketiminin arttırılması en büyük hedefimizdir. Ülkemiz uluslararası standartlara uygun olarak yetiştirilen su ürünleri üretiminde Avrupa’da 3. sıraya yükselmiş, alabalık üretiminde Avrupa 1.si olmuştur. 2014 yılında Malatya’da ihracatta en önemli kalemlerden kuru kayısı, hazır giyim ve konfeksiyondan sonra üçüncü sırada su ürünleri gelmektedir. Su ürünleri yetiştiriciliği son yıllarda en fazla büyüyen gıda sektörü olduğu düşünüldüğünde, sektörün önü açıktır. Son 4 yılda su ürünleri ihracatı 2 katına çıkarak 313 milyon dolardan, 630 milyon dolara yükselmiştir. Bu veriler ışığında Malatya ve Tunceli’de su ürünlerinin geliştirilmesi için yapılan master planı hazırlığı ileride daha bilinçli ve daha verimli üretim yapılacağının göstergesidir” dedi.

Konuşmaların ardında Su Ürünleri Mühendisi Mustafa BALCI tarafından DAP Bölgesi Malatya ve Tunceli illeri Su Ürünleri Stratejik Planının Oluşturulması Projesi hakkında bilgiler aktardı.

RESİM GALERİSİ