Meclis Başkanı Sami Payza, toplantının açılışını yaptıktan sonra yönetimi başkan vekili Ömer Dinç’e bıraktı.
2015 Aralık ayı mizanının okunup, oylanmasının ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı A.TR Dolaşım Belgelerinin hem satış hem de onay bedeli 5 TL, Menşe İspat Belgelerinin satış ve onay bedeli 5 TL olarak belirlenmesi görüşüldü ve oy birliğiyle kabul edildi.
Toplantıda ayrıca 6. ve 7. derecede kayıtlı üyelerin aidat ücretlerinin artışı görüşüldü. 16 yaşından büyük kişilerin 2016 yılındaki asgari ücreti 1.647 TL olması nedeniyle, en düşük üye aidatının 165 TL olması gerektiği kaydedildi. Planlanan bütçede aidat ve kayıt ücretinin artış yapılmadığı ancak asgari ücretin artışından dolayı ‘asgari ücretin yüzde 10’undan olamaz’ hükmünün yer aldığı kaydedildi. Bu madde gereğince Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nda 7. derece aidat ücretinin yıllık 130 TL olduğu bunun 165 TL’ye yükseltildiği, 6. derece aidat ücretinin yıllık 155 TL olduğu ve bunun 170 TL’ye yükseltildiği bildirildi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, bunun kanuni zorunluluk olduğunu kaydederek, “Asgari ücretten dolayı artış yapıldı. Yoksa biz, hiçbir aidata zam yapmadık. Türkiye genelinde de aidat ve kayıt ücreti noktasında en az alan odayız. 3-4 senedir zam yapmıyoruz. Kanuni zorunluluk olduğu ve meclis kararı gerektiği için bunu huzurlarınıza getirdik” dedi.
Erkoç’un kısa açıklamasının ardından, 6 ve 7. derecedeki kayıtlı üyelerin aidat ücretlerinin artışı oy çokluğuyla kabul edildi. Buna göre, 6. derece 15, 7. derecede ise 35 TL’lik artış yapıldı.
Meclis toplantısında daha sonra Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç yönetim kurulu çalışmaları hakkında meclis üyelerine bilgiler vererek, gündeme dair açıklamalarda bulundu.
Erkoç, Sultanahmet’te ve Diyarbakır Çınar’da meydana gelen terör olaylarını şiddetle kınayarak, “Terör artık ulusal bir boyut kazandı. Terörün dili, dini, ırkı yok. Terör, herkes tarafından lanetlenmesi gereken ve herkesin karşı çıkması gereken bir konu. Ben yaşanan terör olaylarında hayata kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. İnşallah bu olayların son bulmasını ve ülkenin huzuru, istikrarı, birlikteliği, beraberliğe, kardeşliği pekiştirme noktasında adımlar atması gerektiğini bir kez daha bu kürsüde vurgulamak istiyorum. Ülke olarak biz terörden çok çektik. Çok sıkıntı çektik. Nice ocaklar söndü. Nice anaların, bacıların gözyaşı aktı. İnşallah en kısa zamanda sonlanmasını ve ülkenin istikrara, huzura kavuşması en büyük temennimiz ve arzumuzdur. Çünkü ülke üzerinde oynanan ciddi oyunlar var. Bu oyunları görmemiz lazım. Etrafımız ateş çemberi. Suriye’de, Irak’ta, diğer İslam coğrafyasında yaşanan olaylar, ne kadar çok boyutlu bir olay olduğunu ve Türkiye oynanan oyunlar olduğunu da herkesin görmesi gerekir. İnşallah bunun üstesinden ülke olarak birlikteliği, beraberliği ve kardeşliği öne çıkararak, aşabiliriz. Onun için gönüllerimizi birbirimize açmamız, gönüllerimizi sevgiyle donatmamız ve gönüllerimizdeki muhabbeti artırmamız gerekiyor. Hepimizin üzerine ciddi anlamda sorumluluklar düşüyor. Siyasi düşüncelerimiz ne olursa olsun; ülkenin birliği, beraberliği, bütünlüğü için ortaya gelen bir konuda herkesin hassasiyet içerisinde hareket etmesi en büyük arzumuz ve temennimizdir” dedi.
Erkoç, “Geçen hafta iş dünyasının isimlerinden Mustafa Koç’un vefatı dolayısıyla Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diliyorum” ifadesini de kullandı.
Türkiye’nin Çin ve Hindistan’dan sonra dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden birisi olduğuna dikkat çeken Erkoç, şunları söyledi:
“2016 yılının ilk meclis toplantısı. 2015’i geride bıraktık. Ülke olarak sıkıntılı bir süreçten geçtik, hala da geçmeye devam ediyoruz. Bu kadar olumsuzluklara rağmen, dünyada yaşanan bu kadar sıkıntılara rağmen, Türkiye yine yüzde 4’lük büyümesiyle bir ilki gerçekleştirdi. Ama hep ifade ediyoruz; eğer Türkiye, ekonomik büyüklüğü itibariyle hedefine ulaşmak istiyorsa, yüzde 4’lük büyümelerle bu hedefine ulaşmakta mümkün değil. Ama baktığınızda Çin ve Hindistan hariç dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden biri yine Türkiye. Orta vadeli 2016 yılı program içerisinde de büyümenin yüzde 4,5 olduğu ifade ediliyor. İhracata baktığımızda Türkiye genelindeki ihracat yaklaşık yüzde 8-9 düşüşle 145 milyar dolarla gerçekleşti. Eğer hedefe ulaşmak istiyorsak, ekonomik büyümeyi sağlamak istiyorsak, istihdam ve üretimden başka bir şansımızın olmadığını da bilmemiz lazım. İhracata yönelmeliyiz. Bu ihracat rakamları küçümsenecek rakamlar değil. Dünya’da yaşanan ve etrafımızda yaşanan olumsuzluklara rağmen bu rakam, yine de sevindirici bir rakam.”
Malatya’da ihracat kalemlerinde çeşitlilik olduğunu dile getiren Erkoç, “2014 yılı sonu itibariyle sadece Malatya’da yapılan ihracatın 404 milyon dolar civarındaydı. TİM’in rakamları itibariyle 2015 yılı sonu itibariyle Malatya’da yapılan ihracatta 335 milyon dolar civarında. İhracatta düşüş söz konusu. İhracat kalemlerine bakıldığında; genellikle gıda, en büyük pay kayısı, tekstil, makine ekipmanları, su ürünleri. Malatya’da ihracatta bir çeşitlenme görmeye başladık. İnşallah Malatya’da önümüzdeki süreçte, bir kaç yıl içerisinde ihracatını bir milyar dolara çıkarmak zorunda. Eğer büyümek istiyorsak, gelişmek istiyorsak. Bunun için ticari, ekonomik, sosyal altyapının güçlü olduğunu ifade ediyoruz. Biz bunları söylerken, bunları yeterli bulmuyoruz. Ama hedefinizi, hayalinizi güçlü tutarsanız bu hedefe, hayale ulaşmak zor değil. Hakikaten Malatya’daki girişimcilerimiz, sanayicilerimiz bu konuda ciddi riskler alarak bu ihracatları gerçekleştiriyorlar” ifadelerini kullandı.
Erkoç, Kayısı Çalıştayı’nda, kayısıyla ilgili oluşturdukları raporu bakanlara ve gerekli yerlere ilettiklerini belirterek, “Malatya’nın en büyük sorunlarından birisi olan kayısı ile ilgili Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonunda, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile siyasilerinde katılımıyla bir çalıştay düzenlendi. Çalıştaya meclis başkanımız kendi mesleği itibariyle iki gün eşlik etti. Biz daha önce bu konuyla ilgili üniversitedeki danışmanlarımızla birlikte bir dosya hazırlamıştık. ‘Kayısının sorunları, problemleri ve çözüm önerileri’ diye bu dosyaları da sayın bakanlarımıza ve oradaki ilgililere takdim ettik. İnşallah kayısının sorunlarını, problemlerini sadece bir kurum olarak değil, Malatya olarak sahiplenirsek, bu işinde üstesinden geliriz. En büyük sıkıntımız fiyat istikrarının yakalanamaması. İhracatta sıkıntımız yoktur ama fiyatı belirleme noktasında bu sıkıntı, Malatya’nın sıkıntısıdır. Yine devletimiz ve hükümetimizden beklediğimiz en büyük destek, alan bazlı desteğin fındıkta olduğu gibi kayısıda da fındık seviyesine çıkarılmasıdır. Sigorta kapsamı ayı yaklaştı. TARSİM Sigorta primleri çok yüksek. Bu sigorta primleri içerisinde de üreticilerin sigortayı yapması da güç gözüküyor. Bu sorunları Malatya olarak el birliğiyle çözme gayreti içerisinde olmamız gerekir” dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla Malatya’da birkaç yerde toplantılar yaptıklarını dile getiren Erkoç, “1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki iş adamlarının katılımıyla Hilton Otel’de bir toplantı oldu. Yeni çıkacak teşvik yasasıyla ilgili biz yine üniversitedeki hocalarla yerinde bir çalışma yapmıştık. İşletmelere giderek, bu çalışmanın içerisinde oda olarak bulunduk. Hangi tür teşvik istenildiğini, hangi tür desteklerin istenildiğine dair ön görüşmeler yaptık. Fırat Kalkınma Ajansı, İnönü Üniversitesi, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte bir teşvik dosyası hazırladık. Bunu Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a takdim ettim. Bu konuyla da ilgili özellikle gelişmekte olan Malatya gibi illerde, istikrar ve huzurun olduğu bir ilde teşviklerin farklı boyutlara buralara destek verilmesini talep ettik” şeklinde konuştu.
Sosyal faaliyetler içerisinde TOBB’un desteğiyle iki kez yardım aldıklarını kaydeden Erkoç, “Bu yardımlardan biri Ramazan ayında gıda paketi. Onu dağıtmıştık. Diğeri de okul döneminde, öğrencilere milli eğitimden aldığımız listeler doğrultusunda bu sene mont ve ayakkabı yardımı yaptık. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın da buna katkısı oldu. Bu sene bin 300 tane mont, 800 tane ayakkabı dağıttık. Geçen hafta bu sosyal faaliyetimizi de tamamlamış olduk” dedi.
Erkoç’un konuşmasının ardından meclis üyelerine plaket verildi.