Banner

Malatya TSO’da DASK’ın işleyişi ve hasar süreçleri konuşuldu


Malatya TSO’da DASK’ın işleyişi ve hasar süreçleri konuşuldu

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından DASK’ın işleyişi ve hasar süreçleri hakkında toplantı düzenlendi.

 

Toplantıya Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenlenme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Genel Müdürü Selva Eren, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez ve MTSO üyesi sigorta acenteleri katıldı.

 

“6 ŞUBAT’TA YAŞADIĞIMIZ DEPREMLER, SİGORTALILIK KAVRAMININ ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKARDI”

 

Depremin yaşandığı günden itibaren Oda üyelerinin sorunları ile yakından ilgilendiklerini kaydeden Başkan Sadıkoğlu, “10 bini geçen üye sayısıyla Malatya’nın en büyük Sivil Toplum Kuruluşu olan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, en önemsediğimiz konu üyelerimizin sorun ve taleplerini ilgili kurumlara iletmek, çözümü için girişimlerde bulunmaktır. 6 Şubat’ta yaşadığımız depremler, sigortalılık kavramının önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Böylesine önemli bir konu hakkında üyelerimizle bir araya gelen değerli misafirlerimize bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

 

“ŞU ANA KADAR 29,5 MİLYAR LİRA ÖDEME YAPTIK”

 

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Genel Müdürü Selva Eren, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle şu ana kadar 29,5 milyar lira ödeme yaptıklarını açıkladı. Eren, hasar süreçlerinin ele alındığı bir programda konuştu ve 600 bin dosya üzerinde çalıştıklarını belirtti. Eren, "Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin şu ana kadar 29,5 milyar lira ödeme yaptıklarını söyledi.

 

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 19 ilde hasar ihbarı aldıklarını ve bu süre içinde ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını belirten Eren, şöyle konuştu: "Yaklaşık 600 bin dosyadan ve hasar ihbarından bahsediyoruz. Bu görülmüş bir şey değil. Olabildiğince çok hızlı aksiyon almaya çalıştık. Sadece bu işi eksperle çözemeyeceğimizi bildiğimiz için aslında parametrik bir ödeme yöntemiyle ilerleyerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının raporlarını da baz alarak bir ödeme sistemiyle ilerledik. Bu da bize ciddi bir hız kazandırdı. Ama her şeyden daha önemlisi bu 600 bin dosyanın nerdeyse 450 binine yakını, hatta daha fazlası az hasarlı. Az hasarlılarda bir rakam belirledik. Biz bu eksper talepleri olmadan daha hızlı hareket edip bu şekilde ödeme yapmak istediğimizde de elimizdeki eksper sayısı da kısıtlıydı. Burada belirli aşamalarda ve belirli süreçlerde beklemeler oldu. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık."

 

Malatya'dan yaklaşık 80 bin ihbar aldıklarını belirten Eren, "Bugüne kadar 66 bin dosyayı sonuçlandırdık. Bunun dışında da itirazlar oluyor, eksperlerimizi gönderiyoruz ve Malatya'da yaklaşık 6,8 milyar gibi bir ödeme yaptık. Tüm Türkiye genelinde de 578 bin dosya ve burada da devam eden 20 bin dosyamız var. Ödenen 29,5 milyar gibi bir paradan bahsediyoruz. Bu çok ciddi bir rakam. Tüm iyi niyetimizle sahada olmaya çalıştık" dedi.

RESİM GALERİSİ