Banner

MALATYA TSO ARALIK AYI TOPLANTISI


MALATYA TSO ARALIK AYI TOPLANTISI

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nda Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında gerçekleştirilen Aralık ayı meclis toplantısında Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 2016 yılı tahmini gelir-gider bütçesi okunarak, oylamaya sunuldu. 4 milyon TL olarak belirlenen 2016 tahmini gelir-gider bütçesi oy birliğiyle kabul edildi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 2016 yılı tahmini gelir-gider bütçesinin oylanmasının ardından MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, yönetim kurulu çalışmaları ve gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

 Erkoç, yoğun bir yılı geride bıraktıklarını ifade ederek, “Son 2 yıl içerisinde 3 seçim geçirdik. İş dünyasının sıkıntılarının ciddi şekilde ortaya çıktığını biliyoruz. İş dünyasının sıkıntılarının ne olduğunu da biliyoruz. Bunun da gücümüz nispetinde elimizden geldiğince takipçisi olduk. 2016 yılında inşallah ülkemize ve bölgemizde huzurlu bir ortamın oluşmasını, kardeşliğin pekişmesini, birlikteliğin ve beraberliğin artmasını, terörün son bulmasını yürekten temenni ediyorum” dedi.

Aralık ayı içerisinde oda yönetimi olarak Ankara’da Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ı ziyaret ettiklerini anımsatan Erkoç, “18 yılı aşkın bir süre içerisinde Malatya siyasi olarak bir bakanlık görmemişti. Sayın bakanımızın atanmış olması bizleri son derece sevindirdi. Sayın bakanımıza tekrar görevinde başarılar diliyorum. İnşallah bu görevin üstesinden geleceğine de yürekten inanıyoruz. Ülkemiz ve Malatya’mız için hayırlı hizmetler üretir” ifadelerini kullandı.

 

“TIKANIKLIK ÇÖZÜLDÜ”

Erkoç, bakanlara ve milletvekillerine teşekkür ederek, şunları söyledi: “Organize Sanayi Bölgesiyle ilgili bir tıkanıklık söz konusuydu. Hem oradaki arsa sahiplerinin mağduriyetini giderme noktasında hem de Malatya’nın sanayileşmesinin önünün açılması açısından elzem olan ve Malatya için hayati önem taşıyan kamulaştırma bedeliyle ilgili sıkıntılarımızı gidermiş oldular. Sorunlarımız çözüldü. Kalkınma Bakanlığı ilk talep dilimimizi Sanayi Bakanlığına aktardı. İnşallah o parada en kısa zamanda 1. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğüne gelecek ve orada kamulaştırması mahkeme kararıyla biten arsa sahiplerimizin kamulaştırma bedelini en kısa zamanda ödeyeceğiz. Önümüzdeki süreçte de tekrar arsa üretme noktasında çalışmalarımızı hızlandırdık. İkinci etabı da inşallah 2016 yılsonu itibariyle parselasyon işlemini bitirmiş olacağız.”

 

“ORADA YÜREKLER ACISI MANZARALAR VAR”

 Yaşanan terör olaylarıyla ilgili TOBB’un önderliğinde bir toplantı yapıldığını kaydeden Erkoç, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşanan terör olaylarından dolayı Türkiye Odalar ve Boralar Birliği’nin (TOBB) önderliğinde, Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek’in, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci’nin ve Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla oda ve borsa başkanlarıyla bir araya geldik. Bölgenin sorunlarıyla ilgili fikir telakkisinde bulunduk. Özellikle oradaki sıkıntıların ne boyutta olduğunu oradaki arkadaşların dilinden duyduk. Orada yürekler acısı manzaralar var. Ben, en kısa zamanda terörün sonlanmasını ve bitmesini, bu ülkenin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine el uzatanlarında hüsrana uğrayacaklarını bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu kararlılığı da orada gördük. İnşallah terörün sonunun geleceği noktasında devlet kararlı, vatandaşın da artık terörün destekçisi olmadığını son dönemdeki yaptıklarıyla otaya koymaya başladı. İnanın bölgede ciddi şeyler yaşanıyor. Oradaki ticaretin ne kadar sıkıntılı olduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.

 

“2016 YILI İÇERİSİNDE CİDDİ BİR ÇALIŞMA OLACAK”

Erkoç, kayısı ile ilgili 2016 yılı içerisinde geniş çaplı bir çalışma yapılacağını belirterek, “Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci, bakanlığa bağlı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğüne bir talimat buyurmuşlar. O talimat doğrultusunda Malatya’nın ekonomisinde hayati önem arz eden kayısıyla ilgili neler yapılacağına ilişkin bir çalışma başlattı. Genel Müdürlük bize bu konuyla ilgili bilgileri iletti. Bizde üniversitedeki danışman hocamızla birlikte zaten elimizde bilgiler mevcuttu, kayısıyla ilgili sıkıntıları hem bakanımıza hem de Kooperatifçilik Genel Müdürlüğüne gönderdik. İnşallah 2016 yılı içerisinde kayısıyla ilgili bakanlığımızın ve sivil toplum örgütlerinin ciddi çalışması olacak. Kayısıyla ilgili sıkıntıları giderme noktasında da odamız gayret içerisinde olacak” dedi.

 

“BU CİDDİ BİR YÜK”

Yeni yılda asgari ücret 1300 lira olarak belirlendiğini anımsatan Erkoç, şunları söyledi: “Biz oda olarak her platformda, her ortamda KOBİ’lerimizin, iş dünyamızın sıkıntılarını dile getirdik. Asgari ücret toplantısından sonrada 2016, 1 Ocak itibariyle 1300 TL Asgari ücret net olarak belirlendi. Ama burada KOBİ ve iş dünyasının ciddi sıkıntıları var. Bunları da dile getirdik. 2014 yılı sonu itibariyle KOBİ’lerdeki sigortalı işçilerin 5 milyon olduğunu biliyoruz. 2014 yılı sonu itibariyle de KOBİ’lerin kar beyanları yaklaşık 42 milyar TL. Daha önce işverene, bir işçinin maliyeti 1500 TL’ye mal oluyordu. Yeni asgari ücretle bu 1940 TL oluyor. Yani 440 TL’lik ek bir yük getirdi. Bunu 5 milyonla çarptığınız zaman 25 milyar TL gibi yüksek bir rakam yapıyor. Eğer bu rakamın tümü işverenin ve KOBİ’lerin üzerine yıkılırsa, KOBİ’ler istihdam üretmekte sıkıntı çeker. Yatırım yamakta zorluk çeker. Rekabet yapmakta zorluk çeker. Bu zorlukları biz ilgili yerlere aktardık. Hükümetimizin yetkili bakanlarıyla da bu konuyu paylaştık. Yapılan açıklamada vergi yükünün yüzde 40’ının devlet tarafından karşılanacağını, yüzde 60’ının da işverene yüklendiğini ifade edildi. Siz, KOBİ’leri ayakta tutmak istiyorsanız, bunların yükünün artmaması gerekiyor. KOBİ’lerin rekabet gücünü güçlendirme adına bu asgari ücretten doğacak miktarın devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Bu ciddi bir yük oluşturuyor. İnşallah bu 2016 yılı için olmaz. Yeni teşvik sisteminde farklı yaklaşımlarla birlikte bu 2016’yla birlikte 2017 ve 2018’de kapsar. Bu konuda da çalışmalarımız devam edecek.”

 

ODA ÇALIŞMALARI

Erkoç,Daha önce taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren ağır vasıta sürücü ve firmaları çevre illere giderek, sayısal takograf kartı alıyorlardı. Odamızın girişimleri sonucu TOBB’la görüşerek bu yetkiyi aldık. Türkiye’de 365 Oda ve borsa arasında Sayısal Takograf işlemleri yapan ilk 50 oda içerisinde yer aldık. Sayısal Takograf kartı vermeye başladık. 3 ay içerisinde 220 tane Sayısal Takograf kartı verdik. Oda olarak 2015 yılında 30 toplantı ve eğitim gerçekleştirildi. Bu toplantı ve eğitimlere 1500 kişi katıldı. Malatya Ticaret ve Sanayi Oda ve KOSGEB işbirliği ile girişimcilik kursu açtık. 300 kişiye girişimcilik kursu verdik. Ülkemizin hedeflerine ulaşması için yeni girişimcilere ihtiyacımız var. Yeni fikirlere sahip olan girişimcilerimizi mutlaka üretime kazandırmak zorundayız. Bu konularda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. ISO 9001-2008 Kalite Belgesi gerçekleştirilen belge yenileme tetkikinde tüm evrak ve dosyalar incelendi, tüm servislerin çalışmaları izlendi. Başarılı bir denetim sonunda kalite belgesinin 3 yıl daha uzatıldı. Amacımız her zaman en kaliteli hizmeti üyelere sunmak ve üye memnuniyetini en üst düzeye çıkarmaktır” şeklinde konuştu.

 

2016 DİLEK VE TEMENNİ

Erkoç, “2016 yılının Türkiye’de ve dünyada huzur ve mutluluk yılı olmasını temenni eder, kardeşliğimizin, muhabbetimizin pekiştiği yeni bir başlangıcın ve ekonomik kalkınma ve gelişme anlamında da yeni bir dönemin başlangıcı olması diliyorum” dedi.

RESİM GALERİSİ