Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "5544 sayılı Meslek Yeterlilik Kurumu Kanunu'nda değişiklikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğle 'tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamındaki' inşaat, otomotiv, enerji ve metal sektörleri bünyesindeki 40 meslek dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılmayacak" dedi.
MTSO, 2016 yılı Şubat ayı meclis toplantısını gerçekleştirdi. Oda toplantı salonunda Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında toplanan mecliste, gündeme dair konular görüşüldü.
Meclis başkanı Payza, toplantının açılışını yaptıktan sonra sorumluluğu başkan vekili Ali Seydi Ünlü'ye bıraktı.
Meclis toplantısında ilk olarak 2016 yılı Ocak ayı mizanı okunarak, oylamaya sunuldu. Ocak ayı mizanı, oy birliğiyle kabul edildi.
Toplantının bir diğer gündem maddesi olan 2015 yılı kesin hesapların görüşülmesi ve onaylanması oylamaya sunuldu. Madde, oy birliğiyle kabul edildi.
Meclis toplantısında daha sonra Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, oda çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Erkoç, konuşmasına son günlerde yaşanan hain terör olaylarını kınayarak başladı. Erkoç, "Ankara ve Diyarbakır'da meydana gelen ve hepimizi derinden üzen menfur terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Hain terör saldırılarında hayatını kaybeden şehitlerimize ve vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum" dedi.
"BU SALDIRILAR ASLA AMACINA ULAŞAMAYACAK"
Hain terör saldırılarının asla amacına ulaşamayacağını dile getiren Erkoç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son terör olayı basit, sıradan bir terör olayı değildir. Son olay, Türkiye'de hangi fikirden, hangi siyasi görüşte olursa olsun herkesin Türkiye'nin geleceği noktasında birlikte hareket etmesi gerektiğini açık ve net şekilde göstermiştir. Bu olay, çok uluslu güçlerin emperyalist eylemlerini gerçekleştirmek adına 'Türkiye'nin kabuğuna çekilmesi gerektiği yönünde' önemli bir mesaj içermektedir. İş dünyası olarak burada kendisini Türkiye'nin geleceğine adayan tüm siyasi partilere seslenmek istiyorum. Yapılan bu operasyonlar ülkemizin geleceğine yönelik atılan gayri ahlaki adımlardır. Bu art niyetli adımlara birlikte hareket ederek, 'dur' demeliyiz. Bu saldırılar karşısında sağduyumuzu korumalı, aklıselimle hareket etmeliyiz. Hiçbir sorun şiddetle çözülmez. Kandan, şiddetten ve kaostan bir çözüm veya gelecek bekleyenlerin insanlık değerleriyle hiçbir bağlantısı olamaz. Herkes bilmelidir ki birlik ve beraberliğimizi hedef alan bu saldırılar, asla amacına ulaşmayacaktır. Geçmişteki fırtınaları nasıl atlattıysak, bugünde atlatacağız. Ülkemizin bölgesinde gerek ekonomik gerekse sosyal anlamda söz sahibi olmasını istemeyen güçlerin bu büyük oyununu bu büyük millet kesinlikle bozacaktır. Ankara'da yaşanan terör olaylarında canlı bomba olan kişinin cenazesine meclisten bir milletvekilinin gidip, taziye sunmasını da şahsım adına şiddetle kınıyorum."
"BAŞBAKAN BAŞKANLIĞI'NDA ODA BAŞKANLARI OLARAK BİR ARAYA GELDİK"
Erkoç, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Ankara'da gerçekleştirilen toplantı hakkında da meclis üyelerine detaylı bilgiler verdi.
Başbakan Davutoğlu'nun hazırlanan eylem planı hakkında kendilerine bilgi verdiğini anlatan Erkoç, "Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında Doğu ve Güneydoğu oda başkanlarının ve sivil toplum örgütleriyle beraber 20.00'dan gece 03.30'a kadar süren bir toplantı gerçekleştirildi. Önce biz oda başkanları TOBB'da bir toplantı yaparak, bölgedeki terör olayları noktasında atılması adımları görüştük. Daha sonra Çankaya Köşkü'nde bu konular dile getirildi. Şunu sevinerek ifade etmek isterim ki; devlet bu konuda kesin kararlı. Ne pahasına olursa olsun 'bu işin üstüne gideceklerini ve bu işin çözümlenmesi noktasında hiçbir fedakârlıktan kaçınmayacaklarını' ifade ettiler. Sayın Başbakan orada bölge oda başkanlarına açık ve net olarak 'bölge halkı olarak ne istediklerini ve ne yapılması gerektiğini' de sordu. Daha sonra Mardin'de bu bölgeyle ilgili bir eylem planını da açıkladı. Özellikle terörden mağdur olan vatandaşların yaralarının sarılacağını, esnafların sıkıntılarının giderileceğini, krediye ulaşımda, finansmana ulaşımda sıkıntıların çözüleceğini bir eylem planı olarak Mardin'i ziyaretinde kamuoyuna açıklamıştı" ifadelerini kullandı.
"40 MESLEK DALINDA MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ALINMASI ZORUNLU"
Erkoç, 5544 sayılı Meslek Yeterlilik Kurumu Kanunu'nda yapılan değişiklik hakkında da bilgiler aktardı.
40 meslek dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanların 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılmayacağını kaydeden Erkoç, şunları söyledi: "Tüm üyelerimizi ilgilendiren Mesleki Yeterlilik Belgesi'yle ilgili bazı bilgiler vermek istiyorum. 5544 sayılı Meslek Yeterlilik Kurumu Kanunu'nda değişiklikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğle 'tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamındaki' inşaat, otomotiv, enerji ve metal sektörleri bünyesindeki 40 meslek dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılmayacak. Bu konuyla ilgili biz, odada bir kaç toplantı yaptık ve kamuoyuna bu bilgileri verdik. Özellikle TOBB tarafından 'tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde' çalışanların veya çalışmak isteyenlerin bilgi, beceri ve yeteneklerinin ulusal yani akredite olan ve ulusal standartlara uygunluğunun ölçülmesi ve değerlendirilmesi amacıyla TOBB bünyesinde MEYBEM A.Ş. (Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri) kurulmuştur. MEYBEM A.Ş'nin 12 sektörde yetki belgesi aldı. 12 meslek dalı için odamıza müracaat edilmektedir. Müracaatlar 10 kişi olduğu zaman ilgili kuruma bildirilecek ve MEYBEM tarafından belirlenen gezici sınav ve belgelendirme ekibi, gelip mahallinde gerekli sınavları yapacaklardır. Mesleki yeterlilik kurum tarafından yetkilendiren sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda inşaat sektöründe başarılı olan kişilerin 2017 yılı sonuna kadar belge masrafı ile sınav ücretlerinin tamamını İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacaktır. Diğer meslek grubundaki başarılı olan kişiler için, KOSGEB'e başvurdukları takdirde yüzde 60'ı KOSGEB tarafından geriye kalan yüzde 40'ı da belgeyi alan kişi tarafından karşılanacaktır. 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren Mesleki Yeterlilik Belgesi olmadan çalıştırılan her bir çalışan için aylık 500 TL idari para cezası öngörülüyor."
"EĞİTİM ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"
Erkoç, oda faaliyetleri kapsamında eğitimlerin devam ettiğini belirtti.
Odanın sosyal faaliyetleri içerisinde Malatya Valiliği, MTSO ile Malatya İl Kadın Girişimcileri Kurulu'nun ev sahipliğinde 'Kız Kardeşim' projesinin sertifika töreninin yapıldığını ifade eden Erkoç, "Kadınların toplum içerisinde daha aktif rol almalarını, ekonomiye katılmalarını desteklemeyi amaçlayan, 18-55 yaş arasında okur-yazar olan tüm kadınlara açık olan proje kapsamında düzenlenen eğitim seminerine katılan 156 kadına sertifikaları törenle verildi" dedi.
Erkoç, oda üyelerine en iyi hizmeti sunabilmek için sürekli eğitime ve bilgilendirmeye büyük önem verdiklerini de sözlerine ekledi.
Daha sonra İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karagöz, 'Malatya'nın iktisadi ve ticari imkanları' konulu bir sunum yaptı.
Karagöz, sunumunda Malatya'nın 'Küçük Asya' denilen Anadolu'nun Doğu-Batı, Güney-Kuzey istikametinde yolların kesişme noktalarından birinde kurulan bir yerleşim yeri olduğunu kaydetti.