Banner

ERKOÇ: BU İLİ LİG ATLATIRIZ


ERKOÇ: BU İLİ LİG ATLATIRIZ

MTSO, Mart ayı meclis toplantısını oda binasında gerçekleştirdi. Meclis Başkanı Sami Payza’nın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak Şubat ayı 2016 mizanı okunarak, oylamaya sunuldu. Şubat 2016 mizanı, oy birliğiyle kabul edildi.

Meclis toplantısında daha sonra MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, yönetim kurulu çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

 

 “BU SIKINTILI SÜRECİ DE ATLATACAĞIZ”

Başkan Erkoç, ülkenin gündeminin terör olduğunu ifade ederek, “Ankara’da, İstanbul’da, Pakistan’da ve Brüksel’de meydana gelen terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Zaten son iki yıldır, bu mecliste gündemimizin ilk konusu terör oldu ve konuşmamızda terörü kınadık. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. İnşallah ülke olarak bu sıkıntılı süreci de atlatacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu ülke, bu terör belasının da üstesinden gelecektir” diye konuştu.

Dünya ülkelerinin gözünü açıp, dünyada yaşanan terör olaylarına kulak vermeleri gerektiğini dile getiren Erkoç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyanın orta bir kararla terörü yeniden gündemlerine alıp, terörle ilgili ciddi mücadeleleri işbirliği içerisinde üzerine gitmeleri gerekiyor. Haksız yere cana kıymanın, ülkeyi karışıklığa sürüklemenin ve millere bedel ödetmenin akıbeti de hayırlı olmaz. Sonları da hayırlı olmaz.”

Erkoç, dünyanın neresinde olursa olsun meydana gelen bütün terör olaylarını şiddetle lanetlediğini de sözlerine ekledi.

 

 “İHRACAT RAKAMLARI ARTIŞ GÖSTERDİ”

Başkan Erkoç, 2015 Şubat ayı ihracat rakamlarına göre, 2016 Şubat ayı ihracat rakamlarının 3,1’lik bir artış gösterdiğine dikkat çekti.

11 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydeden Erkoç, “TİM rakamlarına göre, Şubat ayı ihracat rakamları açıklandı. Yaklaşık 3,1 2015’in Şubat ayına göre, 2016 Şubat ayındaki ihracat rakamları artış gösterdi. Yaklaşık 11 milyar dolar civarında bir ihracat gerçekleştirildi. Dünyada yaşanan bu kadar olumsuzluklara rağmen, ülkemizde yaşanan sıkıntılara rağmen yine iş dünyası üzerine düşen; ülkenin büyümesi ve kalkınması için her zaman olduğu gibi elini taşın altına koymasını bildi ve 3,1’lik bir artış gerçekleşti” dedi.

 

 “BU RAKAMLARI YETERLİ BULMUYORUZ”

Erkoç, geçen yılın Şubat ayına göre bu yıl Malatya’nın ihracatında yüzde 35’lik bir artış olduğunu kaydetti.

 Şubat 2016’da Malatya’nın yaklaşık 29 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Erkoç, “Malatya ihracatına baktığımızda yine TİM rakamlarına göre, Malatya’nın Şubat 2016 dönemi ihracat rakamı 28 milyon 600 bin dolar. Bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 35’lik bir artış söz konusu. 2016 yılı içerisinde Ocak ve Şubat ayına baktığımızda yaklaşık 59 milyon dolar ihracatı Malatya’da gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

 

 “BUNDAN BAŞKA ÇAREMİZ YOK”

Erkoç, ihracat rakamlarını yeterli bulmadıklarını belirterek, “Burada en fazla ihracatı yaptığımız ülke İspanya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İtalya. Daha sonrada diğer ülkeler geliyor. Biz her zaman bu kürsüde ifade ettik; bu rakamları yeterli bulmuyoruz. Bu rakamlar, Malatya’nın gerçek rakamları değil. Bu rakamları önümüzdeki süreçte 400 milyon dolardan, bir milyar dolarlara çıkarmanın hedefini koymamız gerekiyor. Bu noktada daha fazla yatırımcıyı Malatya’ya çekmek için altyapıyı oluşturmamız lazım. Bu konuyla ilgili de, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası geçmişte olduğu gibi bugünde sanayicini Malatya’yı tercih etmesi için elinden gelen gayreti gösteriyor. Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki altyapıyı oluşturuyor. Bunlar yeterli değil. Yeni bir çalışma başlattık. Özellikle bölgede hangi sektörlerde yatırımın öne çıkabileceğiyle ilgili Kalkınma Ajansıyla bir çalışma başlattık. Önümüzdeki süreçte bu gördüğünüz sektörlerde hemşerilerimizin ve diğer yatırımcıları Malatya’ya çekmek için bir gayret içerisinde olacağız. Bundan başka çaremiz yok” ifadelerini kullandı.

 

 “ALAN BAZLI DESTEĞİN VERİLMESİ GEREKİYOR”

 Kayısıya alan bazlı desteğin verilmesi gerektiğini dile getiren Erkoç, şunları söyledi: “Tabi sanayileşirken tarımı da göz ardı etmememiz gerekir. Özellikle milli ekonominin temelini oluşturan tardımdır. Gelişmiş ülkelere baktığımız zaman tarımın o ülkeler tarafından ne denli desteklendiğini de yakinen biliyoruz. Yine Malatya’yı ilgilendiren Mart ve Nisan ayında üreticilerin gözü hava olaylarında oluyor. Bu sene yine kısmi bir zararla karşı karşıya kaldık. Biz bütün yetkililere bu konuyla ilgili özellikle kayısıdaki bu mağduriyetin, üretici mağduriyetinin giderilmesi için alan bazlı desteğin verilmesi gerektiğini her fırsatta ifade etmeye çalıştık. Çünkü 3 yıldır ürün almayan bölgelerimiz var. Bu sıkıntıların üreticiye ciddi yansımaları oluyor. Özellikle toprak işleme noktasındaki girdilerin artışıyla birlikte üreticilerimiz ciddi bir mağduriyet içerisindeler. Bu mağduriyetin önümüzdeki yıllarda yaşanmaması için özellikle hükümetimizin alan bazlı desteği fındıkta olduğu gibi muhakkak kayısıda da verilmesi gerekiyor.”

 

 "ÜRETİCİLERİ GÜÇLENDİRME NOKTASINDA HEP BİRLİKTE BİR ŞEYLER ORTAYA KOYMALIYIZ"

   Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü'nün Malatya'da 'üreticileri güçlendirme' adına Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte önemli bir toplantı yaptığını ifade eden Erkoç, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı olan Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, Sayın Bülent Tüfenkci'nin bakan olduktan sonra talimatı doğrultusunda 'üreticileri nasıl güçlendiririz? Noktasında adımlar atmamız gerekir' dedi. Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Malatya'da müşterek bir toplantı organize ettik. Bunun asıl amacı Türkiye'de örnekleri var; üreticileri güçlendirme noktasında hep beraber bir şeyler ortaya koymamız gerekir. Sadece bu bir kurumla değil, yerel yönetimiyle, devletin diğer birimleriyle ve sivil toplum örgütleriyle Malatya'da 50 bin aileyi ilgilendiren ve Malatya'nın milli ihracat ürünü olan ve dünya markası olan kayısının daha iyi noktalara gelmesi için iki yönlü değerlendirmemiz lazım. Birincisi devlet tarafından verilecek destekler, ikincisi üretici birliklerini oluşturarak, kooperatifler vasıtasıyla üreticilerimizi güçlendirmek. Bu noktada da rapor ve dosyalarımızı ilgili Bakanlılara ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü'ne takdim ettik. Böyle bir oluşumda da Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu yapının içerisinde yer alacağımızı da kendilerine taahhüt ettik" ifadelerini kullandı.

 

"BU İLİ LİG ATLATIRIZ"

Erkoç, Malatya'nın sorunlarının ortak akılla çözülmesi gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na Malatya ile ilgili sıkıntıları ve problemleri kendilerine bizzat iletme fırsatı bulduk. Şehrin sorunlarını çözmede ortak akılla hareket etmemiz gerekiyor. İl olarak bunu gerçekleştirirsek, inanın bu ili lig atlatırız. Ama ortak akılı üreterek, şehrin sorunlarını bir masaya yatırır, çözüm önerilerinde de müşterek hareket edersek, inanın bu sıkıntıları bertaraf etmiş oluruz. Bu noktada da hükümetimizin yetkili bakanlıkları ve bakanlarına Malatya'nın sorun ve problemlerini bire bir aktarmaya çalışıyoruz. Özellikle son dönemde ülkenin gerçekleri doğrultusunda teşvik yatırımlarındaki azalmadan dolayı da bu bölgeye farklı teşviklerin verilmesi gerektiğini hep savunduk. Bundan sonra savunmaya da devam edeceğiz. Bu noktada da bakanlarımızdan taleplerimiz oldu."

Erkoç'un konuşmasının ardından Tema Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, 'işletmelerde sürdürülebilirlik ve markalaşma' konulu bir sunum yaptı.

 

RESİM GALERİSİ