Selvi, TSO Meclis Toplantısı'nda Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi (KKYDP) Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar konusunda bilgiler verdi.
Tarımın çok stratejik bir sektör olduğunu ifade eden Selvi, "Tarım'ın stratejik bir sektör olması nedeniyle devamlı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından her aşamasında destekleniyor. Bu destekler gerek hibe gerekse de ucuz kredi olarak yapılmaktadır. Bakanlığımız yatırım ve üretime destek veriyor. Tarımsal anlamda bitkisel ve hayvansal üretim ile yatırım anlamında tarıma dayalı sanayiye destekler verilmektedir" diye konuştu.
"BAKANLIĞIMIZ YATIRIM VE ÜRETİMİ DESTEKLİYOR"
Selvi, tarladan başlayarak sofraya gelene kadar, üretimin her aşamasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hibe destekleri verdiğini belirtti.
Bakanlık tarafından 2014 yılında 10 milyar TL destek verildiğini kaydeden Selvi, Malatya'ya 50 milyon TL hibe desteği verildiğini ifade etti.
Selvi, üretmedikçe ya da yatırım yapmadıkça bakanlığın kesinlikle destek verdiğini belirterek, "Bakanlığımız yatırımcı kuruluş olmaktan ziyade, yapılan yatırımı ve aynı zamanda üretimi destekliyor" dedi.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi'nin amacının kırsal alanda gelir düzeyini artırmak olduğuna dikkat çeken Selvi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Proje kapsamında tarım-sanayi entegrasyonunun sağlanması hedefleniyor. Bunun yanında küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi amaçlanıyor. Tarımsal ürünlerin pazarlanmasına yönelik gelişmiş altyapının oluşturulması, gıda güvenliğinin ve güvenilirliğinin sağlanması amaçlanıyor. Bunun dışında kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması hedefleniyor."
"MAALESEF İSTEDİĞİMİZ DESTEĞİ ALAMIYORUZ"
Selvi, proje destekleri müracaatında Malatya'da yatırımcıların çekindiğini ifade ederek, "8 etap şimdiye kadar destekleme programı kapsamına alındı. Şehirlere özel olarak ayrılan bir kaynak yok. Burada biz ne kadar fazla proje sunarsak, o kadar destek alacağız. Biz gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz ama maalesef proje müracaat aşamasına gelindiğinde istediğimiz desteği alamıyoruz. Bu kadar bakanlık desteği varken, Malatya'da neden müracaattan çekiniyoruz? İlimizin destek alabilmesi noktasında mevzuat çerçevesinde her türlü konuyu zorluyoruz. Sizlerin lehine mevzuatları nasıl yorumlayabiliriz diye çalışıyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak elimizden gelen her türlü gayreti sarf ediyoruz" şeklinde konuştu.
Desteklemeler hakkında da bilgiler veren Selvi, şunları söyledi: "Her türlü bitkisel ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesisler destekleniyor. Bitkisel ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik bir tesis düşünüyorsanız, sıfırdan müracaat edebiliyorsunuz. Yine tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı veya teknoloji yenilenmesi yatırımlar desteklenebiliyor. Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırım destekleniyor. Alternatif enerji kaynağı kullanan yeni seralar destekleniyor. Onun dışında yine hayvansal gübrelerin paketlenmesi ve işlenmesine yönelik destekler verilebiliyor. Aynı zamanda soğuk hava deposuna desteğimiz var."