Banner

BAKAN IŞIK "ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERECEĞİZ"


BAKAN IŞIK "ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERECEĞİZ"

Malatya Ramada otelde düzenlenen yemekte sanayici, iş adamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Fikri Işık, Malatya’da ciddi bir yatırım talebinin olduğunu ifade ederek, “3. Organize Sanayi Bölgemizde 12 Milyon metre karelik bir alanı yatırım yapmak isteyen sanayicilerimize tahsis etmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” diye konuştu.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, “Malatya son yılarda sanayisi gelişen ve büyüyen bir kent. Huzuru, istikrarı ve güveni yakalayan bir kent. Huzur, güven ve istikrarın olduğu yerde büyüme ve istihdam oluyor. Malatya’nın geleceği,  büyümesi ve ekonomik gelişmesini tamamlaması adına bazı sıkıntılarımız var. Malatya ilinin kalkınması ve sanayileşmede büyük adımlar atması için ilimizin önünde büyük bir sorun teşkil eden 1. Organize Sanayi’nin devamı ilave alanın kamulaştırma bedellerinin karşılanabilmesi için desteğinizi talep ediyoruz. 1 Organize’nin devamı ilave alanın kamulaştırıldığı zaman 600 parselle birlikte 50 bini aşkın insanımızı istihdam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Erkoç, “Malatya, Türkiye adına önemli bir kent. Malatya’da 1 ve 2. Organize Sanayi Bölgeleri’nde toplam 278 işletme de 21 bin kişiye aşkın insanımız istihdam edilmektedir. 1 ve 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde sektörel dağılıma baktığımızda yapılan ihracatın yarısını kayısı oluştururken diğer önemli kısmını ise tekstil ve tekstil ürünleri oluşturmaktadır. Bunların yanı sıra Malatya’da son dönemler de ihracatta gelişme ve büyüme sağlayan sektörler başında Makine ve Aksamları Sektörü, Savunma ve Havacılık Sanayi, Çelik Sektörü ve Madencilik Sektörü gelmektedir. Sektörel dağılımların çeşitlilik arz etmesi Malatya’nın emin adımlarla ilerlediğini ve büyüdüğünü görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Girişimciliği kalkınmanın merkezine koyduklarını söyleyen Bakan Fikri Işık ise konuşmasında Malatya'nın girişimcilik konusunda Türkiye'nin en dinamik üç ilinden biri olduğunu kaydederek, “Üç kelime bizim için çok önemli. Eğer bir ülkenin kalkınmasını gelişmesini istiyorsak burada müteşebbisliği, girişimciliği birinci plan koymak zorundayız. Girişimcisi, müteşebbisi olmayan bir ülkenin kalkınması mümkün değildir. İşte biz bu açıdan girişimciliği kalkınmamızın merkezine koyduk. Allah’a şükürler olsun Malatya’mızda bu konuda Türkiye’nin en dinamik üç ilinden birisidir. İkinci kelime ‘Yenilikçilik’, müteşebbis olacağız, üreteceğiz, satacağız ama tüm bunları yaparken yenilikçi bir kültürümüz olacak. İşimizi, ürünlerimizi, sistemimizi, kendimizi, çalışanlarımızı sürekli geliştirmek ve yenilemek bizim için sanayide ve ticarette olmazsa olmazdır. Bunu yapabilen firmalar rakiplerine ciddi fark atıyor. Bu yenilikçilik ruhu da Malatya’da var” ifadelerini kullandı.

Girişimcilik ve yenilikçiliği istikrarın beslediğini vurgulayan Işık, “Üçüncü önemli kelimede bu girişimcilik ve yenilikçilik iklimini besleyecek ‘İstikrar’ kelimesidir. Eğer istikrar yoksa girişimcilik ruhu ciddi darbe alıyor. İstikrar varsa o girişimcilik ruhu ve yenilikçilik kültürü ülkeler için çok ciddi bir sıçrama getiriyor. İstikrarın olmadığı dönemlerde Türkiye'nin neler yaşadığını herkes çok iyi biliyor. İstikrar ortamında müteşebbisin önünü açtığımız sürece, müteşebbis de yenilikçi anlayışla üretimini sürdürdüğü sürece benim Türkiye'nin geleceğinden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak hiçbir endişem yok. Bu anlayışla yolumuza devam edersek önümüze hangi engel çıkarsa çıksın Allah'ın izniyle hepsini aşarız" şeklinde konuştu.

Işık, AK Parti 'nin iktidara gelene kadar Türkiye'nin düşük teknolojili üretim seviyesinde olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Şu anda Türkiye tam orta teknoloji düzeyinde üretim yapıyor. Hedefimiz yüksek teknolojili ürün üretmek. Eğer bunu başarırsak Türkiye'nin çok ciddi kazanımı olacak. Çok güçlü olduğumuz tekstil, demir-çelik, makine, gıda sektörü gibi alanlarda Türkiye, katma değeni yüksek ürünlere yönelmek durumunda. Bunu başarabilirsek istihdamı, karlılığı, tasarrufu, yatırımı, üretimi artırırız. Burada Ar-Ge ve inovasyon çok önemli. İmkânı olan tüm sanayicilerimizin ya Ar-Ge merkezi kurmasını veya teknoparklarda iki veya üç kişilik de olsa Ar-Ge ve inovasyon yapmasını istiyoruz. Katma değeri yüksek ürün üretmek içi de tasarım çok önemli. Meclise sevk ettik ama kanunlaşmadı. Tasarım ofislerini de aynı Ar-Ge merkezi gibi destekleyeceğiz. 10 kişilik tasarım ofisi kuran her müteşebbisimize aynı Ar-Ge merkezinde olduğu gibi destek vereceğiz. Ama herkes 10 kişilik Ar-Ge merkezi kuramaz. Orada da Bakanlar Kurulu'nda yarıya indirme veya 20'ye çıkarma yetkisi taslağımızda var. Bizim KOBİ'lerimiz tasarım ofislerinden hizmet alırsa bunu da vergiden düşüreceğiz. Ya tasarım ofisi kur tasarımı kendin yap ya da tasarım ofisinden hizmet al, özgün ürün geliştir."

Markalaşmanın önemine dikkati çeken Işık, "Türkiye'nin geleneksel olarak güçlü olduğu sanayide markalaşması ve katma değeri yüksek ürün üretmesini önemsiyoruz. Bunun için de ciddi Ar-Ge destekleri veriyoruz. KOSGEB aracılığıyla ciddi inovasyon destekleri veriyoruz. Hatta KOBİ'lerimizin kurumsallaşması için kurumsallaşma ve markalaşma destekleri veriyoruz. Arzumuz, Türkiye daha çok tasarımla, Ar-Ge ve inovasyonla daha nitelikli, katma değeri yüksek ürünler üretsin" şeklinde konuştu.

Işık, Türkiye'nin güçlü olduğu sektörlerde artık yenilikçiliğe dayalı, katma değeri yüksek nitelikli üretim yapılması gerektiğini belirtti, bunun hem istihdamı hem tasarrufu artırarak yeni yatırımların önünü açacağını söyledi.

Geçen yıla göre kamu alımlarındaki yerlilik oranının iki katına çıktığını anlatan Işık, ilerleyen sürecin daha da iyi olacağını buna yürekten inandığını ifade etti.

Işık, istikrar ortamında, girişimcilik kültürü ile üretim yapanları her noktada desteklemenin birinci öncelikleri olduğunu bildirerek, bu konuda üniversite ve sanayinin güçlü bir işbirliği yapması gerektiğini kaydetti.

Üniversite ve sanayi işbirliğini en üst noktaya çıkarmak istediklerini anlatan Işık, bu noktada desteklerinin süreceğini dile getirdi.

Konuşmasının sonunda Malatyalı Sanayicilere da müjde veren Işık, “Milletvekili arkadaşlarımız uzun zamandır Malatya’nın 3. Organize Sanayi bölgesi ile ilgili çok ciddi bir çalışmayı bizimle birlikte yürütüyorlar. Bizde 1700 dönümlük alanın altyapısını bitirmek üzereyiz. Çok ciddi bir yatırım var ama bununda yetmediğini gördük. Milletvekili arkadaşlarımız da ısrarla 3. Organize Sanayi Bölgesinde 12 milyon metre karelik bir alanın daha sanayicilerimize tahsis edilmesine yönelik çok yoğun talepte bulundular. Malatya Sanayi Odamızın da bu noktada çok ciddi talepleri oldu. Maliye bakanımızla bu konuyu seçimlerden hemen sonra acilen gündeme alacağız ve gerekli ödeneğin aktarılmasını sağlayacağız. İnşallah bu kamulaştırmayı bir an önce bitirip bu parseli sanayicilerimize tahsis etmek için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Ciddi bir maliyet ama Malatya’da yatırım yapmak isteyen sanayicilerimiz olduktan sonra biz bu maliyeti bulup karşılayacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Malatya Valisi Süleyman Kamçı Bakan Fikri Işık’a halı hediye ederken Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise kayısı hediye etti.

 

RESİM GALERİSİ