Banner

AB Büyükelçisi, Malatya ekonomisi hakkında bilgiler aldı


AB Büyükelçisi, Malatya ekonomisi hakkında bilgiler aldı

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, heyetiyle birlikte Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

 

“FİNANS DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”

 

6 Şubat’ta meydana gelen depremin Malatya ekonomisine verdiği zarar hakkında Büyükelçi Landrut’a bilgiler veren Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Basri İlhan, “6 Şubat’ta yaşadığımız depremler tarifi mümkün olmayan acı ve yıkımları beraberinde getirdi. Yaşanan felaket binlerce insanımızı hayattan koparırken, geride kalanlar için üstesinden gelmesi çok zor yaşam koşulları bıraktı. Böylesi bir dönemde yapılan bu dostane ziyaretler bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Malatya olarak depremden büyük yaralar aldık. Binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Ağır hasar alan ve yıkılan işyeri sayımız yaklaşık 20 bin. Şehrimizin ticari hayatı yerle bir oldu diyebiliriz. OSB’de bulunan fabrikalarımız yapısal hasar almasa da personellerimizin büyük bir bölümü başka illere gitti. Şu anda fabrikalarda yüzde 50 personel kapasitesi ile üretimler yapıyoruz. Bu da bizim ihracat rakamlarımızın düşmesine sebep oluyor. İhracat bizim en önemli ekonomik girdimiz. 2023 yılının ilk 5 ayında 147 milyon dolar ihracatın 81 milyon dolarını AB ülkelerine yapmışız. AB ülkeleri Malatya’mızın en önemli ihracat pazarı. Üretimimizin toparlanması, ihracat hızımızın yeniden yükselmesi ve ticari hayatımızın ayağa kalkması için ciddi finans desteklerine ihtiyacımız var. AB fonlarından üyelerimizin en üst seviyede faydalanmasını istiyoruz. Bu konuda her türlü işbirliğine hazırız” dedi.

 

“AB EN BÜYÜK İHRACAT PAZARIMIZ”

 

Avrupa Birliği pazarının Malatya’mızın en büyük ihracat pazarı olduğuna değinen İlhan, “İlimiz ekonomisi ağırlıklı olarak kayısı üzerinedir. Malumunuz Malatya Kayısısı, ülkemizin AB Coğrafi İşaret Belgesi olan 12 ürününden birisidir. Yaklaşık 50 bin ailenin geçimini sağladığı Kayısımız, 115 ülkeye ihraç edilmekte ve ülkemize döviz girdisi sağlamaktadır. Kayısımızın, AB ülkelerindeki tüketiminin daha da artması ve tanıtılması adına Sayın Büyükelçimizin desteklerini bekliyoruz. Az evvel de ifade ettiğim gibi Avrupa Birliği pazarı Malatya’mızın en büyük ihracat pazarıdır. “Bu açıdan Avrupa Birliği ile ortak gelecekte daha fazla işbirliği geliştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

 

“MALATYA’MIZA POZİTİF AYRIMCILIK TALEP EDİYORUZ”

 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) projelerinde Malatya’ya pozitif ayrımcılık talebinde bulunan İlhan, “Avrupa Birliği tarafından fonlanan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) projelerinde Malatya’mıza pozitif ayrımcılık yapılmasını talep ediyoruz. Devam eden proje bütçelerinin günümüz ekonomik şartlarına göre güncellenmesi, deprem yaralarının sarılmasında önemli bir katkı olacaktır. Üyelerimiz AB ülkelerine vize konusunda ciddi sorunlar yaşıyorlar. Bu konuda kolaylık sağlanması talep ediyoruz. Birçok Ticaret ve Sanayi Odasında bulunan Avrupa Birliği Bilgi Merkezlerinden birini de odamızda açmak istiyoruz. Bu konuda Sayın Büyükelçimizden destek bekliyoruz. Bilgi Merkezinde hem üyelerimizi hem de ilimizde yaşayan herkesi Avrupa Birliği ile ilgili konularda doğru ve etkin bilgilendirme yaparak AB ile Malatya arasında bilgilendirme köprüsü oluşturmayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, verilen bilgilerden dolayı teşekkür etti. Talepleri not eden Landrut, gerekli desteği sunmaya hazır olduklarını belirtti.

 

Toplantıda Malatya TSO Yönetim Kurulu Üyeleri Özcan Dündar, Mahmuthan Kasap, Mustafa Duyar ve Batuhan Demirel de yer aldı.

RESİM GALERİSİ