Banner

2019 YILI KAYISI TAHMİNİ REKOLTESİ AÇIKLANDI


2019 YILI KAYISI TAHMİNİ REKOLTESİ AÇIKLANDI

 

‘Dünya kayısı başkenti’ olarak anılan Malatya’nın 2019 yılı tahmini kayısı rekoltesi, Malatya Valisi Aydın Baruş’un başkanlığında Malatya Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantıyla açıklandı.

 

Vali Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Turgut Özal Üniversitesi, Malatya TSO, Malatya Ziraat Odası, Ege İhracatçılar Birliği, Malatya Ticaret Borsası yetkililerinin katılımıyla 2019 yılı tahmini kayısı rekoltesini açıkladı.

 

Kuru kayısının Malatya ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Baruş, “Gerek üretim safhasında çiftçilerimizin elde ettiği ekonomik gelir gerekse ticari kısmında da çok büyük bir kısmının ihracat yoluyla satılması noktasında ilimize çok önemli bir geliri sağlayan önemli bir tarım ürünümüz” dedi.

 

Malatya’nın kuru kayısı üretiminde de önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Baruş, “Türkiye’nin kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 90’ını Malatya karşılıyor. Dünya kuru kayısı üretiminin de yaklaşık yüzde 67’sini ilimiz karşılıyor. Dolayısıyla sadece Türkiye’de değil dünyada da kuru kayısı alanında rakipsiz bir iliz. Türkiye’den ihraç edilen kuru kayısı miktarına baktığımızda 2018 rakamlarına göre, 93 bin 692 ton olarak geçiyor. Bununda yüzde 90’ını Malatya’dan karşılanıyor. Kuru kayısı ihracatımız 2018 yılında 253 milyon 901 bin dolar” diye konuştu.

 

Malatya kayısısının 2017 yılında Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ni aldığına dikkat çeken Baruş, “Gaziantep baklavası ve Aydın incirinden sonra Avrupa Birliği’nden Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan üçüncü ürün kayısı oldu. Coğrafi işareti simgeleyen logolar üretildi. Bunların ihracat işlemlerinde kullanılması, hatta ülke içerisinde satılan mamullerde de kullanılması noktasında Ticaret ve Sanayi Odası gerekli girişimleri yapacak” şeklinde konuştu.

 

 

Vali Aydın Baruş’un açıklamalarının ardından Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Rahmi Özer tarafından “Malatya Kayısısı” sunumu yapılarak Coğrafi İşaretlerin öneminde bahsedildi.

 

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğu “Malatya kayısısıyla alakalı bir TİM kurarak illerde Malatya Kayısısı adı altında satılan sahte ürünlere yönelik çalışmalar yaparak kanuni haklarımızı sonuna kadar koruyacağız. Malatya Kayısısın belirgin olması adına AB Tescil Logosunu mutlaka koyarak çalışmalarımızı başlatmamız gerekiyor. Kayısıyı hak ettiği yere getirebilmek adına çalışmalarımızı yapıyoruz. Örnek olarak peynir her yerde üretiliyor ancak Fransa peyniri dünyada nam yapmış durumdadır Avrupa’da insanlar özellikle alım yaparken Malatya Kayısısını arıyor raflarda, kayısıyı mutlaka logoları kullanarak satış yapalım. Logo kullanmamanın yaptırımı var bunu bilmeniz gerekiyor.” dedi.

 

RESİM GALERİSİ