Değerli üyemiz,
Malatya TSO ve UNDP iş birliği ile Uygulamalı Kaynakçı Eğitimleri 18 Mart’ta başlıyor.
Teorik ve uygulamalı eğitimlerle uluslararası sertifika imkânı sunan eğitime katılmak için aşağıda yer alan başvuru formunu doldurarak odamıza teslim edebilirsiniz.
A) AMAÇ VE KAPSAM
Kaynaklı imalat yapan işletmelerde kaynakçı olarak çalışanların/çalıştırılacakların, kullandıkları kaynak metotlarına uygun olarak teorik-uygulamalı eğitim verilmesi ve uluslararası geçerlilikte belgelendirilmesi amaçlanmaktadır. Eğitimler ve belgelendirme aşağıda belirtilen 3 yöntemde yapılacaktır;
· Elektrik Ark Kaynağı
· Gazaltı MIG/MAG Kaynağı
· TIG(Argon) Kaynağı
Kaynakçı eğitimleri bilgi ve becerileri geliştirmeye yönelik, teorik ve pratik bilgilerin aktarıldığı ve birbirlerini takip eden eğitim basamakları olarak sınıflandırılmışlardır."
Kaynaklı imalat yapan işletmelerde kaynakçı olarak çalışanların/çalıştırılacakların, kullandıkları kaynak metotlarına uygun olarak teorik-uygulamalı eğitim verilmesi ve uluslararası geçerlilikte belgelendirilmesi amaçlanmaktadır.
Tercih edilen eğitim sonrasında veya isteğe göre yapılacak sınavla birlikte kaynakçıların EN 287-1 veya EN 13067 standartlarına göre akredite belgelendirilmesi yapılacaktır.
B) EĞİTİM SÜRELERİ
Kaynak yöntemleri ile ilgili kaynakçı eğitimleri aşağıda belirtilen sürelerde gerçekleşecektir:
2 Haftalık Eğitimler
Bu eğitimler kaynak eğitimi almak isteyen kaynakçılar içindir. Eğitime katılmak için belgelendirme standartlarına uygun olarak eğitim veya tecrübeyi (en az iki yıl) kanıtlayan belge gereklidir. 25 saat teorik ve 25 saat pratik olmak üzere toplam 50 saatlik bir eğitimdir.
3 Haftalık Eğitimler
Tecrübeli çelik ve alüminyum kaynakçıları için yapılan eğitimlerdir. Eğitimler 3 saat teorik ve 18 saat pratik olmak üzere toplam 21 saatlik süreyi kapsamaktadır.
7 Haftalık Eğitimler
Birkaç yıl kaynakçılık yapan ve tecrübesi orta düzeyde olan çelik ve alüminyum kaynakçıları için yapılan eğitimlerdir. Eğitimler 7 Saat teorik ve 42 saat pratik olmak üzere toplam 49 saatlik süreyi kapsamaktadır.
6 Haftalık Eğitimler
Kaynak konusunda çok fazla çalışmamış ve kaynak ile ilgili çok az tecrübesi olan çelik ve alüminyum kaynakçıları için yapılan eğitimlerdir. Eğitimler 14 saat teorik ve 126 saat pratik olmak üzere toplam 140 saatlik süreyi kapsamaktadır.
**Eğitimden sonra sınav olmak isteyen (uluslararası sertifika isteyen) katılımcılara EN 287-1 veya EN 13067 standartlarına göre sınav yapılacak olup, sınav sonunda başarılı olan katılımcılara uluslararası geçerlilikte olan "Kaynakçı Vasıflandırma Sertifikası" verilecektir. Sınava girmek istemeyen katılımcılara ise eğitime katıldığını bildiren '`Kaynakçı Eğitimi Katılım Belgesi`` verilecektir.
C) SINAV VE SERTİFİKA
Belgelendirme için yapılan başvurular ardından gerçekleştirilen sınavlarda başarılı olan kaynakçılara MTSO tarafından uluslararası geçerlilikte olan "Kaynakçı Vasıflandırma Sertifikası`` verilmektedir. Bu sınavlar;
1) Çelik kaynakçıları için EN 287-1 standardına göre,
2) Polietilen kaynakçıları içinse EN 13067 standardına göre yapılacaktır.
Sınav adımları ise aşağıdaki gibidir;
MTSO İşgem Kaynak Merkezi Eğitimi ve Sınavı Başvuru Formu` nun doldurulması ve alınmak istenen sertifika ile ilgili bilgilerin formda belirtilmesi (Malzeme adı, malzeme kalınlığı, kaynak yöntemi, kaynak pozisyonu vs.)
· Uluslararası geçerlilikte olan "Kaynakçı Vasıflandırma Sertifikası" isteyen katılımcılara formda belirtilen kaynak yöntemi için ilgili standarda göre (EN 287-1 (metalik malzemelerin ergitme kaynağı - Çelik) ve EN 13067 (Kaynakçı nitelik sınavları-Plastik kaynağı yapan personel-Kaynaklı termoplastik birleştirmeler) sınavın yapılması ve yine ilgili standarda göre sınavın değerlendirilmesi
· Sınav sonucunda başarılı olan katılımcılara uluslararası geçerlilikte olan '`Kaynakçı Vasıflandırma Sertifikası``düzenlenmesi.
Sınavlar MTSO İşgem Kaynak Merkezinde veya sınav yeterliliklerinin sağlanması durumunda toplu başvuruda bulunan firmaların atölyelerinde başvuru yeter sayılarına ulaşıldığında yapılacaktır.
Çelik kaynakçısı ve alüminyum kaynakçısı için sınavlar uygulamalı olacaktır. Uygulamalı sınavların ardından her bir kaynakçının parçası EN 287-1 standartında belirtildiği üzere çeşitli tahribatsız ve tahribatlı testlere tabii olacaktır. Bu testlerden başarı ile çıkan kaynaklı parçaları uygulamalı sınavda gerçekleştiren kaynakçılar uluslararası geçerlilikte olan "Kaynakçı Vasıflandırma Sertifikası``nı almaya hak kazanacaktır.
Polietilen kaynakçısı için ise EN 13067`ye uygun olarak teorik ve pratik bilgisini sınamaya yönelik sınavlar gerçekleştirilecektir. Sınavlar sonunda başarılı olan katılımcılar uluslararası geçerlilikte olan '`Kaynakçı Vasıflandırma Sertifikası``nı almaya hak kazanacaktır.
Sınava katılmayan, sadece eğitime katılan katılımcılara "Kaynakçı Eğitimi Katılım Belgesi`` verilecektir.
D) AÇIKLAMALAR
· Kursiyerler teorik ve uygulamalı eğitimler sırasında MTSO yetkililerince yapılan tüm sözlü-yazılı uyarılara ve belirlenen iş güvenliği kurallarına uymak zorundadır.
· Eğitimin yapılacağı yerde konaklama yeri seçimi ve konaklama ücreti kursiyerlere aittir. Konaklama gereksinimi olan kursiyerler için konaklama seçenekleri talep etmeleri durumunda, MTSO tarafından kursiyerlere yardımcı olmak amacıyla bildirilir. MTSO konaklama yerlerinin hizmet kalitesinden sorumlu değildir.
· Öğle yemekleri, eğitim sırasındaki ikramlar ve ders notları eğitim ücretine dahildir.
· Eğitim ve sınavlar en az 10 kişilik başvuru olması durumunda açılacaktır.
· Eğitimler isteğe bağlı olarak MTS Odası Uygulamalı Eğitim Merkezi`nde bulunan kaynak merkezi atölyesinde veya toplu katılımlarda (En az 10 kişi) firmaların bünyesinde gerçekleştirilebilmektedir.
· Düşük alaşımlı çelikler, paslanmaz çelikler ve alüminyum alaşımlarının sınava girenlerce temin edilmesi gerekmektedir.
· En az 10 kişilik grup katılımlarda eğitim ve sınav uygulanacaktır.
· "EN 287-1 Kaynakçı Vasıflandırma Sınavı"nda başarılı olan kaynakçılara uluslararası geçerliliği olan "Kaynakçı Vasıflandırma Sertifikası düzenlenecektir.
· Uluslararası geçerliliği olan "Kaynakçı Vasıflandırma Sertifikası", kaynakçıların çalıştıkları işyerlerinde, 6 ayda bir, kaynakçılık işine devam ettiğine dair onaylatmaları durumunda, belgelerin geçerlilik süresi 2 yıldır.
· TMMOB Makina Mühendisleri Odası eğitimlerin ve sınavların tarihlerini değiştirme, iptal etme veya yıl içinde ilave eğitim açma hakkına sahiptir.