Afrika Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakanlığı bünyesindeki Yatırım Ofisi (InvestSA) tarafından Pretoria Büyükelçiliğimiz ile temasa geçilerek, iki adet yatırım projesine ilişkin ülkemiz ile işbirliği yapma arzusunda oldukları ifade edilmektedir.

Yatırım projelerine ilişkin bilgiler aşağıda verilmiştir. Konu ile ilgilenen firmaların Pretoria Ticaret Müşavirliği ([email protected]) ile temas etmeleri gerekmektedir.

Siz değerli üyelerimize önemle duyurulur.

YATIRIM PROJELERİ

1. Sheraton Textiles (Pty) Ltd firmasının ortaklık (joint venture) arayışı: InvestSA yönlendirmesi ile Büyükelçiliğimizle temasa geçen şirket Genel Müdürü Saleem Mowzer, ev tekstili sektöründe üst segmente yönelik üretim yapan şirketlerine ortaklık (joint venture) arayışında olduklarını ifade etmiştir. (http://www.hotel-and-home.co.za)

Adı geçenin verdiği bilgilere göre, 99 yıllıkgeçmişi bulunan şirket 8 yıl önce girdiği finansal darboğazdan Ekonomik Kalkınma Bakanına bağlı Endüstriyel Kalkınma Şirketinin (Industriai Development Corporation-IDC) finansmanı ile kurtulmuş ve süreç içinde hisselerinin tamamını IDC devralmıştır. Mevcut durumda IDC şirket yöneticilerini atamakta, ancak yönetim günlük operasyonlarında bağımsız hareket etmektedir. 2017 yılında Genel Müdür olarak atanan Saleem Mowzer geçmişte Cape Town Belediye Başkan Yardımcılığı ve elektrik dağıtımı alanlarında kamuda üst düzey görevlerde bulunmuştur. IDC firmadaki hisselerinin bir bölümünü devretmek istediğinden, yönetimden ortaklık arayışına girmesini talep etmiştir.

Şirket, "Sheraton Textiles" markası altında Güney Afrika Cumhuriyeti'nin (GAC') @home, Macro, Game, Massmart, Edcon (Edgards), Truworths, Loads of Living gibi önde gelen perakende zincirleri ile Sun International ve Protea Marriott gibi konaklama-otel sektöründeki zincir firmalara ürünlerini pazarlamaktadır. Firma ürünleri, @home mağaza zincirlerinde "Gavin Rajah designs" altında satılmaktadır, (https://www.gavinrajah.com)

Üretimin %85'i iç piyasaya yöneliktir. Ürünlerin %55'i perakende, %45'i konaklama-oteldlik kanalından satılmaktadır. Firmanın Massmart, Sun International, Thogo Sun gibi tedarikçileri üzerinden Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (South African Development Community-SADC) ve konaklama sektöründe faaliyet gösteren Sweet Dreams üzerinden Namibia pazarlanna da erişimi olup, Sahra-altı Afrika'ya ihracatın artırılmasına yönelik stratejileri bulunmaktadır.

Firmanın Kwa-Zulu Natal ve Cape Town eyaletlerinde iki fabrikası ve 560 çalışanı bulunmaktadır. Üretimde hammadde yurtdışından temin edilmektedir. Ayrıca, dünya standartlarında, hatasız üretim yapacak yeni bir fabrikanın kurulum çalışmalarına başlanmış ve fabrikanın yeri tespit edilmiştir. 24-30 ay içinde yeni fabrikanın faaliyete geçirilmesi hedeflenmektedir.

Adıgeçen, Nisan ayında İstanbul'a bir ziyaret planladığını ve bu kapsamda üst kalitede üretimi olan itibarlı firmalarımızla ortaklık olanaklarını araştırmak ve son teknoloji ile dünya standartlarında üretim yapan ev tekstili firmalarımızın fabrikalarını ziyaret ederek üretim teknolojileri hakkında bilgi almak istediğini ifade etmiştir. Ayrıca, GAC piyasasında distribütörlük arayışında olan firmalarımızla işbirliği ve hammadde temini konularında da işbirliklerinin geliştirilebileceğinin sinyalini vermiştir.

Bu çerçevede, ev tekstili sektöründe GAC'da yatırım arayışı veya yatırım yapma ihtimali olan veya GAC pazarında distribütör arayışında olan, firma temsilcisi ile istanbul'a ziyaretinde görüşmek isteyebilecek ve fabrikalarını ziyarete açabilecek üst segmentte üretim yapan firmalarımızın DEİK ve İhracatçı Birlikleri gibi özel sektör kuruluşları ile işbirliği halinde tespit edilerek, adı geçen ile temasa geçirilmek üzere 8 Mart 2019 tarihine kadar Müşavirliğimize bildirilmesi önem arz etmektedir.

2. Erkek Giyim Sektöründe Yatırımcı Arayışı: InvestSA Direktörü tarafından Büyükelçimiz ile temasa geçilerek GAC'ın sektördeki en iyi fabrikalarından birinin satışının planlandığı bildirilmiş; ilgilenebilecek ülkemiz firmaları hakkında bilgi talep edilmiştir. Bu çerçevede, erkek giyim sektöründe GAC'da üretim faaliyetlerine yönelebilecek, yüksek kalitede üretim yapan itibarlı firmalarımızın özel sektör temsilci kuruluşları ile işbirliği halinde tespit edilerek InvestSA ile temasa geçirilmek üzere 8 Mart 2019 tarihine kadar tarafımıza bildirilmesi önem arz etmektedir.