Banner

Değerli Üyemiz,

Malatya Valiliği tarafından iletilen yazıya istinaden;

Güvenilir gıda arzının sağlanması ve tüketici sağlığının korunması amacıyla; gıda ve gıda ile temas  eden  madde  ve  malzemelerin  üretim,  satış,  toplu  tüketim,  dağıtım  vb.  aşamalarındaki  tüm resmi kontroller 5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun ve bu Kanuna dayanılarak  çıkartılan  Yönetmelik,  Genelge,  Tamim  ve  Prosedürlere  göre  Bakanlığımızca yürütülmektedir.  Güvenilir gıda arzının sağlanması ve tüketici sağlığının korunması amacıyla, bu yazıya konu olmak  üzere,  gıda  alanında  faaliyet  gösteren,  özellikle ilimizin  en  önemli tarımsal  ürünü  olan taze veya  kurutulmuş  kayısı  satış,  depolama  ve  işleme  işi  yapan  işletmelerimizin  Gıda Mevzuatımızın diğer  hükümlerinin  yanında,  17.11.2011  tarih  ve  28145  sayılı  Resmi  Gazetede  yayımlanarak yürürlüğe  giren  "Gıda  Hijyeni  Yönetmeliği"    hükümlerine  de  titizlikle  riayet  ederek  faaliyet yürütmesi gerekmektedir. Gıda  güvenilirliğinin  birincil  üretimden  başlayarak  son  tüketiciye  kadar  gıda  zinciri boyunca  sağlanması gerekmektedir.  Gıda  Hijyeni  Yönetmeliğinin  10.  Maddesinde  yer  alan  "Gıda  işletmeleri  için  genel gereklilikler" kapsamında;

(1)  Gıda  işletmelerinin  temiz,  iyi  durumda  olması,  bakım  ve  onarımının  düzenli  olarak  yapılması sağlanır.

(2) Gıda işletmelerinin yerleşimi, tasarımı, inşası, oturumu ve büyüklüğü;

a)  Yeterli  bakım,  temizlik  ve/veya  dezenfeksiyona  izin  veren,  havadan  kaynaklanan bulaşmayı   engelleyen veya en aza indiren ve tüm faaliyetlerin hijyenik olarak yapılmasına uygun ve yeterli   çalışma  alanı sağlar.

b)  Kir  birikimi,  toksik  maddelerle  temas,  gıdanın  içine  parçacıkların  düşmesi  ve  yoğunlaşma veya   yüzeyde istenmeyen küflerin oluşmasını engeller. c) Bulaşmaya karşı ve özellikle zararlı kontrolü dahil, iyi gıda hijyeni uygulamalarına izin verir.

ç)  Gerekli  durumlarda,  gıdanın  uygun  sıcaklıklarda  muhafazası  için  yeterli  kapasitede  depolama şartları      ile  uygun  sıcaklık  kontrollü  muameleyi,  sıcaklıkların  izlenmesini  ve  gerekli  durumlarda kayıt   edilmesini  sağlar.

(3)  Yeterli  sayıda,  etkin  bir  drenaj  sistemine  bağlı  sifonlu  tuvalet  bulunur.  Tuvaletler  gıdanın muamele   edildiği odalara doğrudan açılmaz.

(4) Uygun bir şekilde yerleştirilmiş ve el temizliği için tasarlanmış, yeterli sayıda lavabo bulunur. El temizleme  lavabolarında,  sıcak  ve  soğuk  akan  su,  el  temizleme  ve  hijyenik  kurulama  maddeleri bulunur. Gerekli durumlarda, gıda yıkama bölümleri el yıkama bölümlerinden ayrı olur.

(5)  Uygun  ve  yeterli  doğal  veya  mekanik  havalandırma  düzenleri  bulunur.  Bulaşık  alandan temiz alana  mekanik  hava  akımı  önlenir.  Havalandırma  sistemi;  filtrelere,  temizliği  ve  değiştirilmesi gereken parçalara kolayca ulaşılabilecek şekilde yerleştirilir.

(6)  Personel  tuvaleti,  duş  ve  soyunma  odalarında  yeterince  doğal  veya  mekanik  havalandırma sağlanır.

(7) Gıda işletmelerinde yeterli doğal ve/veya yapay aydınlatma sağlanır.

(8)  İstenilen  amaca  uygun  olarak  drenaj  sistemi  kurulur. Drenaj  sistemi  bulaşma  riskini  önleyecek şekilde tasarlanır  ve inşa  edilir.  Drenaj  kanallarının tamamen  veya  kısmen  açık  olması  halinde  bu kanallar, atıkların kirli alandan temiz alana, özellikle son tüketici için yüksek risk oluşturan gıdaların muamele edildiği alanlara doğru veya bu alanların içerisine akmasını engelleyecek şekilde tasarlanır.

(9)  Gerekli  durumlarda,  personel  için  yeterli  kapasitede  ve  sayıda  çalışma  kıyafetlerinin  hijyenik tanzimine izin veren soyunma, giyinme bölüm ve imkânları ile yeterli sayıda duş bulunur.

(10)  Temizlik  ve  dezenfeksiyon  maddeleri  gıdanın  muameleye  tabi  tutulduğu  alanlarda depolanmaz  hükümleri yer almaktadır.

Bilgilerinize

Saygılarımızla