Banner

Çocuk İşçiliği Hakkında Önemli Duyuru


Ulusal İstihdam Stratejisi Eylem Planı gereği çocuk işçiliğini önlemeye yönelik farkındalık oluşturmak, çalışan çocuklara, ailelerine uygun hizmetler sunma, sunulmasını sağlamak ve bu kapsamda Çocuk İşçiliği İle Mücadele Ulusal Programı çerçevesinde gerekli çalışmaları yapmak üzere, Malatya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü bünyesinde "Çocuk İşçiliği İle Mücadele Birimi" faaliyet göstermektedir.

 

4857 Sayılı İş Kanununda çocukların asgari çalışma yaşı, çalıştırma yasağı, temel eğitimini tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma süreleri, okula devam eden çocukların eğitim dönemlerindeki çalışma süreleri, çalışma yaşamının korunması ve hükümlerin etkili bir şekilde uygulanması için cezai yaptırımlar bulunmaktadır.

 

4857 Sayılı İş Kanunun 71. Maddesinde "On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar; bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler. On dört yaşını doldurmamış çocuklar ise bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde yazılı sözleşme yapmak ve her bir faaliyet için ayrı izin almak şartıyla çalıştırılabilirler." hükmü yer almaktadır.

 

On sekiz yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçiler bakımından yasak olan işler ile on beş yaşını tamamlamış, ancak on sekiz yaşını tamamlamamış genç işçilerin çalışmasına izin verilecek işler, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış çocukların çalıştırılabilecekleri hafif işler, on altı yaşını doldurmuş fakat on sekiz yaşını bitirmemiş genç işçilerin hangi çeşit işlerde çalıştırılabilecekleri ve çalışma koşullan 4857 Sayılı İş Kanunu ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan "Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" ile belirlenmiştir.

 

Malatya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı kapsamında yapacağı çalışmalarında, siz değerli üyelerimizin hakkınızda ilgili kanunlarda belirtilen idari yaptırımların uygulanmaması adına gerekli tedbirleri almanız gerekmektedir.

 

Siz değerli üyelerimize önemle duyurulur.