Banner

HINDISTAN IN BÜYÜKELÇISI BHATTACHARYYA DAN MTSO YA ZIYARET


Hindistan'in Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya, Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi’ni (MTSO) ziyaret etti. Büyükelçiyi TSO Baskanvekili Mehmet Gündüz, TSO Baskan Yardimcisi Celal Abbas Karaduman, TSO Yönetim Kurulu Üyeler, TSO Meclis Baskanvekili Hakan Er ve TSO Meclisi Divan Üyeleri karsiladi.

 

Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi’ni ziyaret eden Hindistan'in Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya, yaptigi açiklamada, serbest ticaret anlasmasi olmamasi nedeniyle iki ülkenin ticari iliskilerinin yavas oldugunu söyledi. Hindistan'da bürokrasinin hizlanmasi için çalismalar yapildigini anlatan Büyükelçi Bhattacharyya, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Asya Bölgesine eskiden baktigindan daha farkli bakmaya basladi. Yaklasik bir buçuk yil önce Türkiye’ye geldigimde Ticaret Bakani Ruhsar Pekcan, ticarette öncelikli olarak dört ülkenin adini açiklamisti. Bunlardan birisi Asya Bölgesi’nde olan Hindistan’di. Bunu buraya gelir gelmez ögrenmek beni çok mutlu etti. Hindistan olarak serbest ticaret anlasmasina haziriz. Türkiye ve Hindistan gerçek potansiyeline böylece kavusmus olacak. Bilindigi üzere Hindistan hem yüz ölçümü hem de ekonomik olarak çok büyük bir ülkeyiz. Bununla birlikte 1.3 Milyar nüfusa sahibiz. Ülkemizin gayrisafi yurt içi hasilasi 2.7 trilyon dolar seviyelerinde ve ayni zamanda dünyanin en büyük altinci ekonomisine sahibiz ve en hizli büyüyen büyük ekonomi olarak taniniyoruz. Geçen yil büyüme hizimiz 7.2’idi. Bu yil hizimiz azaldi ancak 6.5 olacagi beklenmekte. Hindistan’in disaridan dogrudan yatirim çektigini bilmenizi isterim. Geçen yil 42 milyar dolar dogrudan yatirim aldik. Bunun haricinde Hindistan’dan disariya giden çok fazla dogrudan yatirim var. Bunlar haricinde ise toplam 800 milyar dolar ticaret hacmimiz var. Bunun yaklasik 400 milyar dolari Hindistan’in ihracatlarindan olusuyor. Döviz rezervlerimiz de 420 milyar dolar seviyelerinde. Saglam temeller üzerinde duran güçlü bir ekonomimiz var. Ülkelerimiz arasindaki yatirimlar da oldukça düsük. Anahtar sektörler ve alanlar belirlenip çapraz yatirimlari gerçeklestirebiliriz. Her iki ülke de sahip olduklari teknolojide üst düzeyde. Bu konuda ortakliklar kurulabilir. Ortak projeler üreterek bilim ve teknoloji alanindaki yatirimlari gelistirebiliriz Hindistan'a ticaret yapan is insanlarina kirmizi hali serecegiz.” diye konustu.

 

“BU SAYININ ILERLEYEN YILLARDA ARTMASINI AMAÇLIYORUZ”

 

Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi Baskanvekili Mehmet Gündüz ise Hindistan Büyükelçisi’nin ziyaretinin memnuniyet verici oldugunu ifade ederek iki ülke iliskilerinin daha çok gelistirilmesi için üzerlerine düsen ne varsa yapmaya hazir olduklarini söyledi. Gündüz, “Türkiye, son yillarda güçlenen ekonomik yapisi ile dikkatleri üzerine çeken Hindistan’a büyük önem atfediyor. Orta sinifa mensup 400 milyonluk bir nüfusa ev sahipligi yapan Hindistan, yüksek alim gücüyle en önemli pazar alanlarindan biri. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanligi’nin hedef olarak belirledigi 4 ülke arasinda, yüzde 7'lik büyüme ortalamasiyla en hizli büyüyen ülke. Dolayisiyla Hindistan bu yönüyle Türk is insanlarinin ilgi odagi haline geldi. Dünyanin altinci büyük ekonomisi olan Hindistan’dan geçtigimiz yil Türkiye’ye 150 bin turist ziyarette bulundu. Bu sayinin ilerleyen yillarda artmasini amaçliyoruz. Hindistan’a ihracat potansiyeli yüksek ürünler olarak gösterilen ürünler arasinda kuru ve sert kabuklu meyveler basi çekmektedir. Malatya basta olmak üzere ülkemize deger katmak, sanayiyi gelistirmek, ticarete yön vermek, is insanlarinin ve esnafin vizyonunu açmak, ihracati güçlendirmek hedeflerimizin en basindadir. Iste bu bilinçle iki ülke iliskilerinin daha çok gelistirilmesi için Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi olarak üzerimize düsen ne varsa yapmaya hazir oldugumuzu belirtmek isterim.” seklinde konustu.