Banner

BAKAN VARANK, MALATYA DA IS DÜNYASI ILE BIR ARAYA GELDI


Bakan Varank, Malatya Ticaret Sanayi Odasi’nin ev sahipliginde düzenlenen ‘Milli teknoloji, güçlü sanayi’ konulu istisare ve degerlendirme toplantisina katildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Malatya’da ‘Milli teknoloji, güçlü sanayi’ konulu toplantida yaptigi konusmada, “Ülkemizi kritik teknolojilerde ve yüksek katma degerli ürünlerde vazgeçilmez bir küresel oyuncu yapmanin derdindeyiz” dedi.


Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi 15 Temmuz Sehitler Meclis Salonunda is dünyasi temsilcileri ile bulusan Bakan Varank, bakanlik olarak sanayinin nabzini tutmak, risk ve firsatlari sanayicilere anlatmak ve yapici çözüm önerileri getirmenin en temel öncelikleri oldugunu söyledi.
Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemiyle birlikte reel ve imalat sektörünü ilgilendiren konulari bakanligin semsiyesi altina topladiklarini belirten Varank, “Fikirden ürüne varincaya dek her asamayla ilgili desteklerimiz var. Üretimi, yatirimi ve istihdami tesvik etmek adina, imkanlarimizi seferber ettik. Geçtigimiz aylarda 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizi açikladik. Iddiali, ama bir o kadar da gerçekçi hedefler koyduk. Türkiye, küresel ekonomide daha üst basamaklara çikmayi elbette hak ediyor” seklinde konustu.

 

Programda konusan Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Oguzhan Ata Sadikoglu ise dijital dönüsüm süreciyle birlikte Türkiye’yi gelecek hedeflerine tasiyacak olan ‘2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisini önemsediklerini belirterek “Bu stratejide Türk is dünyasi olarak üzerimize düseni fazlasiyla yapacagimizi bilmenizi isterim. Son dönemde ekonomimizin ve sanayimizin önünü açan pek çok düzenlemede Sayin Bakanimizin imzasi var. Geçmisten bu yana is dünyamiza ve sanayimize verdiginiz desteklerden dolayi size sükranlarimizi sunuyoruz” sözcüklerini kullandi.

 

Malatya’nin Dogu Anadolu Bölgesi’nin üretim üssü ve sanayi merkezi oldugunu dile getiren Sadikoglu, “Malatya’daki 3 OSB’miz ile sanayicilerimizin üretim yapmasini sagliyoruz. Malatya’mizdaki 12 binden fazla isyeri içinde imalat sanayinde faaliyet gösteren isyerinin sayisi 2 binden fazladir. Yine bu isyerlerimizde ki 113 bin civarinda istihdamin, 31 binden fazlasi imalat sanayi alanindadir. Malatya’mizda yaklasik 200 firmamiz da ihracatçi konumda. Tüm bunlara ragmen Türkiye’nin en büyük 1000 sanayi kurulusu listesindeki Malatyali firma sayimiz sadece 2’dir. Bölgenin üretim ve sanayi merkezi olan Malatya’nin Türkiye’nin sanayisinden çok daha fazla pay almasi için çalisiyoruz. Görevde oldugumuz bir buçuk yillik süre içerisinde 22 bin olan OSB çalisan sayimiza ek olarak nitelikli firmalara arsa tahsisi gerçeklestirerek 5 bin 300 kisilik istihdam sagladik. Biz azim ve özveri ile çalisirken, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’mizin ve bakanligimiza bagli kurumlarimizin desteklerini her zaman yanimizda hissediyoruz” seklinde konustu.


Malatya ile ilgili taleplerinin de oldugunu ifade eden Sadikoglu, “Bölgemizdeki Kalkinma Ajansi'nin bütçesinin arttirilmasi daha güçlü projeler yapabilmemize olanak saglayacaktir. Organize Sanayi Bölgesi genisleme alaninda bulunan mahkemece depo karari verilen kamulastirma bedellerinin bakanliginiz tarafindan kredilendirilmesi söz konusu alanin altyapi ve üst yapisinin tamamlanmasina yönelik kaynak tahsisi yapilmasi ilimiz için aciliyet arz etmektedir. Organize sanayi bölgesindeki aritma tesisimizin kapasitesi Mevcut hali ile yeterli gelmedigi gibi yeni yatirimlarin yapilmasina da engel teskil etmektedir. Aritma tesisimizin kapasitesinin artirilmasi için hazirladigimiz projenin bakanliginizca yatirim planina alinmasi ve kredilendirilmesini talep ediyoruz. Organize Sanayi bölgelerinde daha önce sanayi üretimi amaciyla tahsisi yapilmis kapali alani disinda atilda kalan bos arsalarin kanuni düzenleme ile ifraz edilerek yeni yatirimcilara tahsisini yapilmasi Organize Sanayi bölgemizin rantabl kullanilmasina imkan saglayacaktir. Sehir içerisinde kalmis Sanayi siteleri Mevcut hali ile genislemeye imkani olmadigi gibi taleplere de cevap verememektedir. Uygun görülen hazine arazilerinin tahsis edilerek ilimizde mevcut Sanayi sitelerinin tasinmasi yeni Ihtisas Sanayi sitelerinin kurulmasinin sehrimiz istihdamina katki saglayacagina inaniyor ve desteklerinizi talep ediyoruz. Uçak seferlerinin artirilmasi sanayici ve is insanlarimiz için kolaylik sagladigi gibi ilimizin ve bölgemizin gelismesine katki saglayacaktir” diye konustu.