MALATYA KAYISISINA AVRUPA BİRLİĞİ

MALATYA KAYISISINA AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN TESCİL

10 Ağustos 2017 Perşembe

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, MTSO yönetim kurulu üyeleriyle birlikte, Malatya Kayısısının Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Sertifikası almasıyla ilgili Battalgazi Galip Demirel Çınar Park’ta basın toplantısı düzenledi.

Kayısının Malatya ekonomisinin can damarı olduğunu kaydeden Erkoç, “Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2014 yılında Avrupa coğrafi tescili için müracaat yapmıştık. 3 yılı aşkın bir süre sonrasında Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ni 7 Temmuz itibariyle aldık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Vali, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı, il başkanı ve kurum amirlerinin katılımıyla tescil belgesi tarafımıza tebliğ edildi” dedi.

Erkoç, kayısının Avrupa coğrafi tescil belgesini Malatya üreticisine yansıtmak için çalışmalar başlattıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“Kayısının bu yıl bol olmasından dolayı üreticinin ciddi anlamda mağduriyetini, değişik ortamlarda kamuoyu ile düşüncelerimizi paylaştık. Üreticinin alın terini, emeğini, göz nurunu çok ucuza satıyoruz. Hatta bir ifademde meyve suyu fabrikası sahiplerinin Malatya kayısı üreticileriyle alay ettiğini ifade ettim. Yürekler acısı bir olaydı. Bir taraftan seviniyoruz kayısımıza Avrupa tescil belgesini aldık, diğer taraftan da kayısının ciddi anlamda fiyat istikrarını yakalamamasından dolayı üreticinin mağduriyetini dile getirdik. Kayısı, Malatya’nın vazgeçilmezi; son dönemde sanayileşen, ticari altyapısını geliştiren bir kent olmamıza rağmen kayısıdan vazgeçmemiz mümkün değil.”

“KAYISININ SORUNUNU BİR KURUMUN ÇÖZMESİNİ BEKLEMEK DOĞRU DEĞİL”

110 ülkeye kayısı ihracatı gerçekleştirildiğini hatırlatan Erkoç, “İhracatçılarımızın emeğine, yüreğine sağlık. Kayısıyı 110 ülkeye satıyorlar. Ama şunu da ifade etmeden duramayacağım; özellikle bu yıl kayısının bol olmasından dolayı kayısı ihracatı yapan firmalarımızdan istirham ve ricamız, üreticinin mağduriyetinin önüne geçme noktasında biraz daha fiyatı kırmama hususunda duyarlı hareket etmeleri, üreticilerimizi ve bizleri de sevindirir. Bu noktada ben umuyorum ki ihracatçılarımızda bu hassasiyete dikkat edeceklerdir. Gereken yaklaşımı gösterip, üreticinin alın terini, emeğini daha yüksek fiyatlarda Avrupa’ya pazarlamak için bir gayret içerisinde olacaklardır. Bu konuyla ilgili de yine değişik çalışmalarımız var. İnşallah netice alırız. Çünkü bu sene kayısı bol olduğu zaman fiyatın aşağıya çekilmesi, kayısı az olduğu zamanda fiyatın yükseğe çekilmesi ciddi anlamda tüketiciler noktasında da sıkıntı yaratıyor. Biz, il olarak öyle bir şey yapmalıyız ki kayısının stok ve fiyat istikrarını yakalama noktasında alıcılara da güven oluşturmalıyız. Malatya’nın tüm katmanlarıyla beraber bunu gerçekleştirme noktasında ortak hareket etmemiz lazım. Kayısının sorununu sadece bir kurumun çözmesini beklemek doğru değil. Malatya’da üreticiden tutun tüketici, ihracatçıya kadar herkesin, bütün kurumlarımızın kayısı ile ilgili üzerine düşen görevler var. Bu görev şuuru içerisinde hareket edersek, biz kayısımızı istediğimiz noktaya taşırız. Övündüğümüz 350 milyon dolarlık ihracatımızı çok kısa vadede belki bir milyar dolarlara rahatlıkla çıkarabiliriz. Ama bunu sahiplenmemiz lazım. Bunun sahibi de bütün Malatyalılardır. Sadece Ticaret ve Sanayi Odası değil, Malatya’nın tüm kurumları herkesin bu noktada da hassas davranması lazım” diye konuştu.

“BİZİM ÜRÜNÜMÜZ KORUMA ALTINDA”

Erkoç, coğrafi işaret belgesiyle ilgili de bilgiler vererek, şunları kaydetti:

“Biz, 2002 yılında Türk Patent Enstitüsü’ne müracaat ederek, Türkiye coğrafi işaret belgesini almıştık. Daha sonra Avrupa tescili için müracaatta bulunduk ve uzun uğraşlardan sonra Avrupa Coğrafi İşaret Belgesi’ni de Türkiye’de tarım ürünleri içerisinde ikinci ürün olarak aldık. Birinci ürün, Aydın’ın inciri, bizde Malatya kayısısı olarak tescili aldık. Apricot olarak değil, Malatya kayısısı olarak bu tescili aldık. Bizim ürünümüz artık koruma altında. Bundan sonra yapacaklarımız var. Önce bunu kamuoyuyla paylaşmamız lazım. Önümüzdeki süreçte de kayısıyla ilgili coğrafi işaret belgesinden dolayı atacağımız adımlar var. Bunlar ne olabilir, başka illerde, başka coğrafyada üretilen kayısının Malatya kayısısı olarak satılmasının önüne geçmek için bir denetim mekanizmasını oluşturmalıyız. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci’nin öncülüğünde İstanbul ve Ankara’da bir tanıtım programı düşünüyoruz. Yine ihracatçılarımızla bu noktada bir toplantı hazırlığı içerisindeyiz. Bilinçli üretici ortaya çıkarma noktasında da gayretlerimiz olacak. Avrupa tescil belgesini almada bize ciddi anlamda katkı sunan Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci’ye, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na da teşekkür ediyoruz.”

“KAYISININ TANITIMI NOKTASINDA ÇALIŞMALARIMIZ VAR”

Tescil belgesinin alınmasıyla birlikte yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgiler aktaran Erkoç, “Biz, hemen bütün süpermarketlere tescil belgesinin fotokopisini gönderdik. ‘Ürünümüz Avrupa tescil belgesini almıştır’ dedik. Ekonomi Bakanlığımıza bu konuyla ilgili yazımızı gönderdik. Onlarında tüm Türk ticari ataşelerine bu belgenin dağıtımının yapılmasını kendilerinden arz ettik. Ayrıca büyükşehirlerdeki hal müdürlüklerinin tümüne bu tescil belgemizi ve yazısını gönderdik. İnşallah tanıtımı daha iyi bir şekilde Malatya olarak yaparsak, kayısımızın zaten ünü belliydi. Ama koruma altına alarak, fiyat istikrarını yakalayarak, üreticinin emeğini biraz daha yukarılara çekmiş oluruz. İnşallah Malatya’mız için, ülkemiz için hayırlı olsun. Tescil belgesi, ciddi anlamda Malatya’nın tanıtımının da öncüsü oldu. İnşallah kısa bir süre içerisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız ile Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci’nin de katkılarıyla televizyonlarda bir kamu spotu yayınlanmasını hedefliyoruz. Bu noktada da çalışmalarımız var” ifadelerini kullandı.