ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞININ İRAN'A YÖNELİK YAPTIRIMLARI HK.

9 Haziran 2017 Cuma

Dış İşleri Bakanlığından iletilen yazıda, ABD'nin, 17 Mayıs 2017 tarihinde, İran'ın balistik füze programına sağladıkları destek bağlamında toplam 7 şahıs ve kuruluşa yaptırım karar alındığı belirtilmiştir. Konuya ilişkin olarak ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklama metni Vaşington Büyükelçiliğimizden Dış İşleri Bakanlığına iletilmiştir. Söz konusu açıklamada yer alan 7 şahıs ve kuruluşun isim ve bilgileri aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.

Söz konusu yaptırımlar kapsamına alınanlar arasında Suriye'ye patlayıcı madde ve diğer askeri malzemenin satışını kolaylaştırdığı belirtilen Iran Savunma Sanayi Kurumu Ticaretten Sorumlu Direktör Yardımcısı Morteza Farasatpour ve İran'ın balistik füze programına dahil olması nedeniyle "Shahid Bakeri Industries Group" Direktörü Rahim Ahmadi'nin yanısıra füzelere tatbik edilebilir nitelikte milyonlarca dolar değerinde malzemeyi İran'a sağladığı belirtilen 3 ÇHC firması bulunmakta olduğu bildirilmiştir.

ABD Hazine Bakanlığı'nın söz konusu kararının, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Iran vatandaşları ya da aile üyelerine yönelik insan hakları nedeniyle yaptırımlar kapsamına alınan bireylere dair ABD Kongresine ilettiği altı aylık raporla birlikte aynı zamanda ayıklandığı ifade edilmektedir.

İlgi yazıda, BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik yaptırım kararlarının ülkemiz bakımından hukuki bağlayıcı nitelikte olduğu, ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından uygulanmasının zorunlu olduğu belirtilmektedir. ABD ve AB'nin kabul ettikleri tek taraflı yaptırım karar ve uygulamalarının Türkiye açısından hukuki bağlayıcılığının bulunmamakta olduğu, ancak ABD yaptırımların sınır aşan etkiye sahip olması nedeniyle, yaptırım altına alınacak kişi ve kuruluşlarla iş akdine girecek firma ve kuruluşlarımızın da dolaylı olarak yaptırımdan etkilenme olasılığı çerçevesinde alınan yaptırımlar hakkında üyelerimize yönelik bilgilendirmede bulunulmasında yarar görüldüğü belirtilmiştir.

Rahim AHMEDİ                                   Shadid Bakeri Industrial Group

Morteza FARASTPOUR                      İran Savunma Sanayi Direktör Yard.

Ruan RUNLING Çin vatandaşı

Matin Sanat Nik ANDISHAN             Iranian Novin System Management

Shanghai Gang Quan Trade Co.

Shanghai North Begins Int.

Shanghai Transways Int. Trading Co.