2014'te 104 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİK

Ortadoğu’da hüküm süren Güç savaşında en büyük zararı üzülerek belirtmek isterim ki Müslüman coğrafya görmüştür. Bir taraftan Batı’nın şımarık çocuğu olarak nitelendirilen ve her türlü edep ötesi davranışı ile nefretleri üzerine çeken İsrail’in Filistinli Müslümanlara karşı işlediği cinayetlerin hatırlanacağı bir yıl olacak 2014.

2014, Suriye’de Esed’in, Mısır’da Sisi’nin, Irak’da İŞİD’in, Myanmar’da Budistlerin, Uygur Bölgesi’nde Çin’in Müslümanları katlettiği bir yıl olmuştur.

Hangi açıdan bakarsanız bakın, insanlık onuru için büyük bir kayıp yıl olmuştur 2014.

Üzülerek belirtmek isterim ki, Dünya’da barışı tesis etmek için kurulan Birleşmiş Milletlerin aynı zamanda iflas ettiği bir yıl olmuştur 2014.

Belki de Türkiye’de bunu yapan bir ilk Oda olan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 90’dan fazla ülkenin başkanlarına gönderdiğimiz mektupta, bu katliamlar karşısında sessiz kalan BM’nin artık işlevini yitirdiği de dile getirilmiştir.

Ez-Cümle; 2014 yılı dökülen Müslüman kanı karşısında kulağı duymayan gözü görmeyen, tek dişi kalmış batı canavarının emeline fazlasıyla ulaştığı bir olmuştur.

2014 TÜRKİYE’DE NASIL GEÇTİ ?

Türkiye açısından da ders alınması gereken bir yılı geride bırakıyoruz. Özellikle bölgemizde yaşanan sosyo-politik değişimler ve çatışmalar karşısında kim ne derse desin Türkiye’nin duruşu, ülke ekonomisinin istikrarını koruması açısından büyük önem taşımaktadır. Önümüzdeki günlerde resmi olarak açıklanacak olan yıllık büyüme oranımızın beklentilerin altında olması bizi iş dünyası olarak karamsarlığa değil, bilakis ümitvarlığa itmektedir. Unutmamamız gerekir ki, yıllarca büyümede Fetret Devri yaşayan ve uzun süre Yüzde 1’i bile bulmayan büyüme oranı ile yerinde sayan Türkiye, Dünya’nın ekonomik anlamda sarsıldığı bir süreçte bile yüzde 3’lük bir büyüme gösteriyorsa bu büyük bir başarıdır. Genel olarak baktığımızda bölge ülkelerinde yaşanan ekonomik ve sosyal krizlere rağmen Türkiye’nin tüm bu dalgalanmalara karşın istikrarını koruması küçümsenmeyecek bir durumdur. Özellikle Yılın son çeyreğinde Rusya ile ilişkilerin yeniden canlanma noktasına gelmesi ve Enerji alanında atılan imzalar Türkiye’nin 2015  ve sonrası için, önemli bir aktör olmasını da sağlayacak gelişmelerdir.

Bir iş adamı olarak, bir oda başkanı olarak diyorum ki;

İsrail’in zulmünü görmezden gelmediği için, Dünya’nın bir çok yerinde mazlumlara sahip çıktığı için, Bunca sıkıntılara rağmen ayakta dimdik kalmayı başardığı için, binlerce mazluma ev sahipliği yaptığı için ÜLKEM İLE GURUR DUYUYORUM.

2014 MALATYA’DA NASIL GEÇTİ?

Elbette ki, bizim açımızdan 2014 yılı artık milli ürünümüz olan Kayısıya endeksi olarak geçti. Bu yıl yokluğu ile Malatya’nın psikolojisini bozan Kayısımızın az oluşu elbette ki, Malatya açısından zor bir yılı geride bırakmamıza sebep oldu.

Bu yıl Kayısıda yaşanan miktar azlığı nedeniyle toplamda 76 bin 189 ton kuru kayısı ihracı karşılığında toplamda 330 milyon 785 dolar bir girdi söz konusu olmuştur. Tabii şunu belirtmek istiyorum, Bu verdiğim rakam Malatya dışı gümrükleri de kapsıyor. Bu rakamın 190 milyon doları Malatya gümrüğünden gerçekleşmiştir. 2014 ihracat rakamımız ortalama 406 milyon dolar civarında gerçekleşmiştir. Burada şunu belirtmek istiyorum. Bizim verdiğimiz rakamlar sadece Malatya gümrüğünden yapılan çıkışlardır. 2004-2014 yılları arasında ihracatımızda yaklaşık olarak yüzde 400’lük bir büyüme söz konusudur. Bu rakam bile Malatya’nın nereden nereye geldiğinin en büyük göstergesidir

Kısaca rakamlara bakarsak;

·         MALATYA 2013 İHRACAT RAKAMI : 402 MİLYON DOLAR İKEN 2014  YILI İHRACATI 406 MİLYON DOLAR OLARAK GERÇEKLEŞTİ.

·         İHRACATTA 81 il arasında 30. SIRADA YER ALDIK.

·        Malatya ihracatının yarısı 199 milyon dolar ile kuru kayısıdan elde edilirken, ikinci önemli ihracat kalemi ise 100 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü oldu.

·        Yine dikkat çeken iki sektörden biri Su ürünleri bu yıl Su ürünlerinde 27 milyon dolarlık ihracat yaptık. Burada bir noktayı belirtelim. 10 yıl önce Su Ürünlerinde ihracat rakamamız 2 milyon dolar civarındaydı. Diğer sektörümüz ise Tekstil hammeddesi oldu. Bu sektörde 23 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik.

·        En fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkelerin başında İspanya (38 milyon dolar) gelirken diğer 5 ülke şöyle : Irak (39 milyon dolar) ABD (37 milyon dolar) Almanya (35 milyon dolar) İtalya (33 milyon dolar) Rusya Federasyonu (17 milyon dolar)

·         2014’TE TOPLAM 104 ülkeye ihracat yapıldı.

2014 ODAMIZ AÇISINDAN NASIL GEÇTİ ?

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 2014 yılını verimli geçirdi. Öncelikle 2014 yılının ilk aylarında yeni binamızda hizmet vermeye başladık. Neredeyse tamamı öz kaynaklarla yapılan yeni oda binamız bölgenin hizmet binası açısından odası olma özeliği taşıyor. Yine şu müjdeyi vermek istiyorum, Binamız yapılırken piyasaya olan borçlarımız vardı. Çok şükür bunları da bitirdik. Yine bu yıl içerisinde özellikle meclisimizle verimli bir yıl geçirdik kanaatini taşıyorum. Komitelerimizin daha fazla aktif olduğu bir yıl oldu. Özellikle sektörel sorunların genel anlamda tartışıldığı bir yıl oldu. Ben bu Vesile ile değerli meclis üyelerimizi ve komitelerimizi bir kez daha kutluyorum.

Oda olarak da bazı çalışmalar gerçekleştirdik. Öncellikle ilçelerimizde başlattığımız toplantılarımıza 2015 yılında da devam edeceğiz.   Yine üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde yaptığımız projelerin semeresini inşallah 2015 yılı içerisinde alacağız.

Bir hususa daha değinmek istiyorum. Biliyorsunuz, biz genel olarak gelen protokol üyelerimize plaket ya da benzeri hediye veriyorduk. Bundan böyle artık, hediye vermek yerine gelen konuklarımız adına fidan dikimi kararı aldık. Bununla ilgili gerekli görüşmeler yapılıyor. Artık gelen konuklarımızın adına Oda olarak bir fidan dikeceğiz.

Saygılarımla